U ramazanu naši građani preko “Most-Bro-a” u domovini doniraju preko 300.000 danskih kruna

O humanitarnoj organizaciji Bošnjaka Danske pisali smo već mnogo puta. To je humanitarna organizacija koja nikada ne miruje i pomaže našoj domovini u svim oblastima društvenog života.

Mnogo je izgrađenih kuća, opremljenih domova zdravlja, bolnica, škola i drugih institucija, obezbijeđene hrane, stipendiranih učenika i studenata. Gotovo da nema kraja naše domovine u koji ova humanitarna organizacija nije uputila svoju pomoć. Sve to je bilo moguće zahvaljujući njenom brojnom članstvu koje nesebično pomaže i podržava njihov rad.

Pored pomoći domovini Most-Bro radi na organizovanju danske bh. dijspore. Realizuje to obilježavanjem značajnih događaja iz naše najnovije historije, ali i u svim drugim okolnostima kada je neophodno okupiti naše ljude u Danskoj.

Početkom marta mjeseca “Most-Bro” je organizovao obilježavanja Dana nezavisnosti u gradu Vejle. To je bio dovoljan povod da razgovaramo sa Farukom Jakićem, predsjednikom ove vrijede humanitarne organizacije.

BH Glas: Gospodine Jakić, molim vas da nam kratko opišete manifestaciju u toku koje je na veoma prigodan način obilježen Dan nezavisnosti. Ko su bili gosti?

F.Jakić: Trideset godina nezavisnosti jedne i jedine domovine Bosne i Hercegovine “Most-Bro” je obilježio u Vejlu 12. marta. Tokom programa te svečane večeri našim gostima pokazan je premijerno u Danskoj film Avde Huseinovića „Postupi po naređenju-dželati u plavom“. Gosti su bili autor filma Avdo Huseinović, predstavnik ambasade iz Kopenhagena izaslanik ambasadora Emira Polje, gospodin Harun-Ilvir Ibrovic i regionalni političar iz Odense gospodin Meho Selman.

BH Glas: Ovo je jedna od manifestacija koju vi redovno organizirate. Šta je slijedeće?

F.Jakić: Pošto se blizi časni mjesec Ramazan mislim da će “Most-Bro” tokom ramazana održati jedan event vezan za naše ramazanske aktivnosti.

BH Glas: U ovoj godini obilježava se trideseta godišnjica od prvog organiziranog dolaska bosanskohercegovačkih izbjeglica u Dansku. Planirate li neke aktivnosti kojim ćete obilježiti ovaj značajan događaj?

F.Jakić: Mi se nadamo da bi sa još nekim našim udruženjima trebali obilježiti ovaj događaj. Ove godine je takođe 30 godina uspostave diplomatskih odnosa Danske i Bosne i Hercegovine pa je i to razlog više da se to sve skupa obilježi na dostojanstven način.

BH Glas: Ovo je svečana prilika pa vas nismo pitali o vašim humanitarnim aktivnostima. Pa ipak, možete li nam reći koje su najvažnije humanitarne aktivnost humanitarne organizacije “Most-Bro” koje su u toku?

F.Jakić: Upravo ovih dana, jedan kamion školske opreme koju je “Most-Bro” jučer poslao krenuo je ka školi „Aleksa Šantić“ u Zenicu, a za dva dana sprema se novi za neki drugi grad. Ipak glavne naše aktivnosti očekuju se u ramazanu. U ramazanu mjesecu naši građani preko “Most-Bro-a” za razlišite kategorije i potrebe naših ljudi u domovini doniraju preko 300.000 danskih kruna.

BH Glas: Gospodine Jakić, hvala vam na ovom razgovoru.

F.Jakić: Hvala Vama na interesovanju o aktivnostima Most-Bro-a.

Izvor: BH Glas / Razgovarao: Vezuv Bašić Bašo

1208 Posjeta 1 Posjeta danas