GONDŽE, RUŽO MOJA

ruza

 

 

 

 

 

 

Dama ruža stara je čak 35 miliona godina i ima najsloženije porodično stablo od svih poznatih cvjetnih vrsta,a danas ih je više od 7.000.Ruža se počela uzgajati još oko 5.000 g.p.n.e. u Kini,gdje je ovaj cvijet bio toliko popularan da su njegov uzgoj na kraju zabranili,jer su se ružini vrtovi proširili na poljoprivredne površine i tako ugrozili proizvodnju hrane.Ružom slavimo dolazak na ovaj svijet,ali i odajemo počast i pozdrav na odlasku,ona predstavlja vibraciju između dva svijeta i olakšava dolazak,ali i odlazak bez žaljenja i tuge,slaveći snagu vječne i bezuvjetne ljubavi.

Još su stari Grci veličali svoja brojna božanstva.Pjesnik Anakreont napisao je za ružu da se rodila iz morske pjene,na istom mjestu gdje se rodila i božica ljepote Afrodita.Ruža je sveta biljka i u islamu,gdje se vjeruje da je proizišla iz znoja Muhameda a.s.Perzijanci  bi s ciljem odrješenja zlih duhova,prije nego zakorai u njihov dom,posipali ga ružinom vodom.Rimski carevi su,također,punili svoje bazene i fontane ružinom vodom.Hrišćani su,opet,na ružu bacili  sasvim novo svjetlo,gledajući u njoj krv i Isusovo stradanje.

Za pojavu ruže u Evropi treba zahvaliti Napoleonovoj supruzi-Marie Josephe Rose de Tasher de la Pegrie ili Josephine,koja je toliko voljela ruže da je za vrijeme Napoleonovih ratovanja s Britanijom trošila čitavo bogatstvo na nabavku novih engleskih vrsta uporedo se takmičeći s britanskom aristokracijom.U njenim vrtovima  bilo je više od 250 cvjetnih vrsta.

Ruža,kao cvijet izuzetno je popularna i u našoj zemlji i tako je od davnina.Naši preci nisu ruže uzgajali samo kako bi im vrtovi bili ljepši i mirišljaviji,nego kako bi od njih pravili ukusni slatki sok ili slatko.Ruže su opjevane u našim brojnim pjesmama najprije u sevdalinkama poput poznate „Jutros mi je ruža procjetala“,a čuveni  su ni Šantićevi stihovi „Gondže ružo,u zelenom sadu“.

Ako želite ubrati ružu,onda je najkbolje da to učinite rano ujutro,dok na njoj još ima rose.Za proizvodnju jednog litra ružinog ulja treba ubrati četiri tone ružinih latica.Litar ove dragocjene tečnosti košta oko 5000 eura.

Za proizvodnju eteričnog ulja i u parfimeriji danas se koriste dvije glavne grupe vrsta ruža-Centifolia i Damascena.Centofolia raste u regiji Grasse,a nazivaju je još majskom ružom,porijeklom iz istočnog Kavkaza,ima razmjerno mali broj cvjetova,pa se danas kalemi na druge vrste koje imaju veći prinos cvjetova.Od ovih vrsta se rade tzv.apsoluti i koriste se u farmaceutskoj i industriji parfema.

Damascena ili bugarska ruža uspijeva na području sjeverno od Plovdiva u Bugarskoj dolini ruža na visini od 300 do 500 metara.Eterično ulje bugarske ruže spada u najcjenjenija i najfinija ulja.Dobija se destilacijom vodenom parom.Ruže se beru rano ujutro i u roku od sedam sati trebaju biti destilirane,da bi se očuvao miris.Berba počinje,ovisno o sezoni,oko 15.maja i traju četiri sedmice.

Koristi ove kraljice cvijeća poznati su hiljadama godina.Kao jedno od najdragocjenijih ulja u aromaterapiji,ulje ruže utječe na najviše centre u mozgu i tako otklanja depresiju,nervozu i stres,te pomaže kod glavobolje,nesanice,ali i u liječenju impotencije.

Izvor:AZRA

4143 Posjeta 2 Posjeta danas