Prliću 25, Stojiću, Praljku i Petkoviću po 20, Ćoriću 16, Pušiću 10 godina zatvora

prlic

Hag: Utvrđeno da je Hrvatska učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu u BiH, odnosno da je izvršila agresiju na BiH; Hrvatska odgovorna za udruženi zločinački poduhvat!

11:43 – Berislavu Pušiću izrečena kazna zatvora u trajanju od 10 godina.
 
11:41 – Valentin Ćorić osuđen na kaznu zatvora od 16 godina.

11:40 – Vijeće proglasilo krivim Milivoja Petkovića i osudilo ga na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.
 
11:38 – Slobodan Praljak se osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

11: 36 – Bruno Stojić se osuđuje na kaznu zatvora od 20 godina.
 
11: 35 – Vijeće jednoglasno proglašava krivim Jadranka Prlića i osuđuje ga na kaznu zatvora na 25 godina.
 
11:33 – Berislav Pušić je izvan razumne sumnje doprinio udruženom zločinačkom poduhvatu. Vijeće nije prihvatilo da su zločini počinjeni u oktobru 1992. godine u Prozoru dio zločinačkog poduhvata.

11:27 – Milivoje Petković je učestvovao u planiranju zločinačkog poduhvata, učestvovao je u granatiranju Mostara te je planirao ofanzivu u okviru koje je srušen Stari most. Naredio je hapšenje civila.

11:15 – Vijeće je također zaključilo da je Bruno Stojić odlučivao o vojnim operacijama te znao za napade 1993. godine. On je znatno doprinio udruženom zločinačkom poduhvatu. Većina članova vijeća je uvjerena da je i Slobodan Praljak značano doprinio udruženom zločinačkom poduhvatu.

11:03 – Vijeće smatra da je jedini mogući razuman zaključak da je Prlić omogućio i prihvatio vršenje zločina nad muslimanima i sudjelovao je u simultanom iseljavanju Hrvata sa područja srednje Bosne s ciljem da se nasele na područje “Herceg-Bosne”. Većina članova Vijeća smatra da je Prlić značajno doprinio udruženom zločinačkom poduhvatu.

10:59- Počelo je izricanje presude Jadranku Prliću. On je odobravao zarobljavanje Bošnjaka i nečovječno ponašanje prema njima. Podržao je opsadu istočnog dijela Mostara.

(Vijesti)

776 Posjeta 1 Posjeta danas