Izricanje presude Prliću i ostalima: Hrvatska odgovorna za udruženi zločinački poduhvat!

prlic

Utvrđeno da je Hrvatska učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu u BiH, odnosno da je izvršila agresiju na BiH; Hrvatska odgovorna za udruženi zločinački poduhvat!

10:48- Vijeće je većinom glasova uz suprotno mišljenje sudije Antonettija zaključilo da je sukob između HVO-a i vojske Hrvatske na jednoj strani i Armije BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska vršila kontrolu nad oružjem.

 

ROČIŠTE na kojem će biti izrečena presuda šestorci iz “Herceg-Bosne” započelo je u 10 sati. Iščekuje se presuda.

Sud je utvrdio da su pripadnici HVO-a na teritoriju BiH počinili brojne ratne zločine. Među zločinima koji im se stavljaju na teret su ubojstva, silovanja, nezakonita pritvaranja i mučenja civilnih zarobljenika s ciljem etničkog čišćenja teritorije “Herceg-Bosne” od muslimanskog stanovništva.

Sukob u BiH bio je međunarodnog karaktera, utvrdilo je sudsko vijeće. Zaključili su da su se pripadnici Hrvatske vojske borili zajedno s pripadnicima HVO-a. Glavni sudac Jean-Claude Antonettia priložio je izdvojeno mišljenje ovom zaključku.

Sudsko vijeće utvrdilo je da je u BiH postojao udruženi zločinački pothvat, s ciljem osnivanja hrvatskog entiteta u BiH, koji bi se naknadno pripojio Hrvatskoj ili postao samostalna država sa snažnim vezama prema Hrvatskoj.

Na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman, koji je, prema zaključcima suda, s liderima “Herceg-Bosne” dogovorio etničko čišćenje muslimanskog stanovništva s teritorija BiH kojeg su smatrali “hrvatskim”. Sud je zaključio da počinjeni zločini nisu bili samovolja šačice vojnika, već dio udruženog zločinačkog pothvata.

Također, pripadnici HVO-a počinili su i druge zločine, poput krađe, silovanja i zlostavljanja, koji nisu bili sastavni dio udruženog zločinačkog pothvata, ali su bili njegova predvidljiva posljedica, zaključio je sud.Provedbu zločinačkog pothvata međusobno su koordinirati Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko, Mate Boban i pripadnici optužene šestorke iz “Herceg-Bosne”, zaključio je Haški sud.

 

10:40 – Vijeće je zaključilo da su u svim zarobljeničkim centrima na području Hercegovine zarobljenici bili pothranjeni, higijenski uvjeti su bili očajni, medicinske njege nije bilo… Posebno teški uvjeti su bili u samicama u logorima Heliodrom i Dretelj. Pripadnici HVO-a su ih redovno tukli i izlagali ogromnim patnjama. Zarobljenici su morali pojesti obrok u svega nekoliko sekundi u logoru Heliodrom. Jedan od zarobljenika je natjeran da poliže svoju krv, “kako balijska krv ne bi ostala na hrvatskoj zemlji”, pročitao je Antonetti zaključak Vijeća.

10.23 Vijeće je zaključilo da je Stari most bio legitiman vojni cilj, uz izdvojeno mišljenje sudije Antonettija.

10:21- Antonetti je pročitao detalje iz sažetaka zaključaka Vijeća koji se odnose na zločine HVO-a u Mostaru. Naveo je kako se u logoru Heliodrom nije pravila razlika između zarobljenih vojnika Armije BiH i civila.
 
10:15 – Sudija Jean Claude Antonetti čita navode optužnice koji se odnose na zločine HVO-a u Gornjem Vakufu, Jablanici, Prozoru… Navodi pojedinosti o granatiranju sela u Jablanici, maltretiranju i ubijanju zarobljenika u Gornjem Vakufu i drugim mjestima u srednjoj Bosni.
 
10:10 – Tročlano sudsko vijeće donosi presudu većinom glasova. Vijećem predsjedava Francuz Jean Claude Antonetti.
 
10:02 – U ovim trenucima je počelo izricanje presude. Presuda je napisana na više od 2.000 stranica.
 
9:50 – Suđene u slučaju “Prlić i ostali” izazvalo je veliki interes u BiH, ali i u susjednoj Hrvatskoj. Izricanje presude u udruženjima logoraša u Mostaru i u udruženjima bivših vojnika HVO-a prati se organizirano i uživo.

1048 Posjeta 1 Posjeta danas