Krastavac: Povrće koje u sebi krije pravo bogatstvo

kras

 

 

 

 

 

 

 

Krastavac je povrće koje sadrži 95 posto vode ali je bogat mineralima, prirodnim solima, enzimima i vitaminima te jakim antioksidansima. Kalij i mangan koji se nalaze u ovom povrću pomažu u regulaciji krvnog pritiska, a vlakna u savladavanju osjećaja gladi.

Sok od krastavca izuzetno je zdrav kada se pije ili nanosi na kožu kao prirodan tonik. Hladi i hidratizira kožu stoga se koristi i kao prirodan sastojak u kozmetici za njegu kože.

Smanjuje podočnjake – Jedna od najpoznatijih metoda za uklanjanje podbuhlosti i tamnih kolutova ispod očiju je običan svježi krastavac. Ovo zeleno povrće sadrži askorbinsku i kafeinsku kiselinu koje sprječavaju zadržavanje vode te stoga smanjuje podbuhlost očiju i podočnjake.

Ublažava opekotine od sunca – Krastavac ima sastojke koji hlade i kada se stavlja direktno na kožu, pomaže u smanjenju boli i ubrzava proces oporavka oštećene kože. Koristi se za ublažavanje opekotina uzrokovanih izlaganjem suncu.

Djeluje protiv bora – Nedostatak vode u organizmu uzrokuje sitne linije i bore na licu. Krastavci sadrže visoku količinu vode i pomažu u hidrataciji kože i time sprječavaju vidljivost preuranjenih znakova starenja na licu.

Saveznik zdravlja – Krastavac djeluje i kao prirodan laksativ i diuretik te je dobar za detoksikaciju organizma i pomaže u ublažavanju oteklih gležanja i nogu. Redovita konzumacija ovog povrća pomaže u liječenju zatvora, gastritisa, čireva i bolesti pluća, bubrega i želuca te artritisa. Također, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i nekih tipova raka.Pomaže u mršavljenju – S obzirom da se najvećim dijelom sastoje od čiste vode, krastavci su siromašni kalorijama. Savršena su zamjena za nezdrave visokokalorične grickalice. Sadrže i dijetetska vlakna koja se šire u želucu i na taj način pružaju nam osjećaj sitosti. Hrana bogata vlaknima sporije se probavlja te sprječava prejedanje, prenosi portal Namirnice.ba

Sok od krastavca pomaže u reguliranju šećera u krvi, stoga je prikladan za dijabetičare. Odlična je namirnica koja liječi bolesti desni i jača zube, nokte te potiče rast kose.

(Istočna Bosna)

1025 Posjeta 1 Posjeta danas