PAPRIKA

paprikamala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crvena,žuta,zelena,babura,kratka mesnata paprika,ili mala prgava papričica,sastavni su dio svake kuhinje,a po očuvanosti korisnih sastojaka najbolja je svježa.Sirova paprika,kao i spremljena u jelima,pomaže u liječenju mnogih bolesti i tegoba.Njeni sastojci na ljudski organizam djeluju kao antidepresiv,antiseptik,diuretik i moćan afrodizijak.

Lista bolesti na koje djeluje poduža je.Paprika pomaže u uklanjanju i liječenju avitominoza,alergije,anemije,astme,ateroskleroze,angine pektoris,infarkta,hipertenzije,dijabetesa,katarakte,kašlja,impotencije,opadanja kose,osteoporoze,otežanog mokrenja,reumatizma,starosnog sljepila,hemoroida.

Ovo izuzetno zdravo povrće nema veliku energetsku vrijednost,pa je pogodna za dijetalnu ishranu.I paprike i papričice bogate su mineralima,vitaminima i drugim korisnim sastojcima.Konzerviranjem se hranljiva vrijednost bitno ne mjenja,a količina vitamina C kojeg ima u zavidnoj mjeri ostaje gotovo ista kao u svježoj paprici ili papričici.

Dokazano je da paprika ima čak četiri do pet puta više ovog vitamina nego limun i pomorandža.Zbog tako velikih količina preporučuje se kao obavezan dodatak ishrani za jačanje imuniteta.

U paprikama ma koje vrste i veličine nalaze se i značajne količine vitamina B,među kojima se posebno ističu vitamini B1 i B2.sadrži i vitamin E kojemu se pripisuju antikancerogena svojstva,vitamin A,pantotensku kiselinu,a od minerala ima najviše kalija,fosfora i gvožđa.Količine vode koju posjeduje približno je oko 89 posto,dok količina eteričnih ulja u sjemenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsancina.

Kapsancin je specifična materija koja daje ljutinu plodu.Zavisno od toga koliko ga ima,paprike se dijele na slatke i ljute sorte.U svakom slučaju,za kapsancin se odavno zna da ima ljekovitu moć jer predstavlja savršeni antiseptik.U organima za varenje spriječava razvoj bakterija truljenja i poboljšava varenje hrane draženjem sluzokože crijeva.Povećava i nivo histamina,koji predstavlja glavni odbrambeni sistem ljudskog organizma na reumatska oboljenja.

Paprika ima djelotvorni uticaj i na površinsku kapilarnu cirkulaciju,ali to je zahvaljujući drugom važnom sastojku-citrinu.Citrin utiče na elastičnost i propustljivost kapilara,što je važno u liječenju ateroskleroze.

Vjeruje se i da je paprika,a posebno ljuta papričica,savršeni afrodizijak,jer budi raspoloženje i strast kod ljudi.Vjerovanje se temelji na uticaju paprike na pojačan rad krvotoka.Osim afrodizijačkog dejstva,ovoj drevnoj ljekovitoj povrćki  pripisuju i da ima stimulativnu moć na kožu glave.Tačnije,tvrdi se da spriječava pojavu ćelavosti,o čemu svjedoče Kalabrezi koji je jedu u ogromnim količinama.

U Italiji je paprika,inače,obožavano povrće.Španci je takođe obožavaju i imaju svoj Institut za papriku,dok u Francuskoj postoji,Škola za papriku.Španci su uostalom na evropski kontinent papriku i donijeli iz Južne Amerike,još u XV stoljeću.Odatle se proširila svuda,a pravi pravcati procvat doživjela je u Mađarskoj.

Izvor:Novosti-Plus

dolma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

svjeze povrce

.

Turkish

.

paprike

 

2414 Posjeta 1 Posjeta danas