Proučen prvi ezan s munare džamije Ferhadije u Banjoj Luci nakon rata

fer

Banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić večeras je u povodu nastupajućeg mjeseca ramazana, svetog mjeseca muslimana, proučio prvi ezan s munare Ferhadije džamije, 21 godinu nakon njenog rušenja.

Teravih-namaz, muslimanski obred koji se obavlja tokom mjeseca ramazana, večeras je, osim u Ferhadpašinom medžlisu, klanjan i u drugim džamijama na području Banjaluke.

“Poslali smo poruku da će ovdje u Banjoj Luci biti ezana, da ima vjere, da ima Bošnjaka, da je ovdje i njihovo mjesto s ostalim komšijama s kojima su oduvijek zajedno živjeli. Pozvali smo putem ezana sve prognane Banjalučane da se vrate u lijepu Banju Luku, da dođu da nastave živjeti sa svojim komšijama, da nastave širiti toleranciju, da se druže s Ferhadijom. Poslali smo ovim ezanom jednu ramazansku čestitku svim prognanim, svim Banjalučanima, svim muslimanima u svijetu. Ovim ezanom smo se, ujedno, zahvalili i svima koji su nam pomogli u izgradnji Ferhadije“, kazao je u izjavi za agenciju Anadolija muftija Čamdžić.

Podsjećajući da je večeras u akšamsko vrijeme počeo ramazan, za koji su u mjesecu redžapu i šabanu vršene posebne pripreme, muftija Čamdžić je pojasnio da je njihov primarni cilj edukacija, posebno mladih ljudi „kojih je sve više u džamijama“.

Prema njegovim riječima na Muftijskom vijeću je dogovoreno da se tokom predavanja koja će se održavati tokom mjeseca ramazana govori o dijalogu, suživotu , toleranciji, da se izbjegne svaka riječ jezika mržnje kako se niko ne bi povrijedio, ne samo uz ramazan, nego i tokom cijelog života.

Tokom Ramazana predviđeno je i orgnizovanje više zajedničkih iftara, posebno za omladinu, ali i za brojne druge vjernike, kao i njihove komšije i prijatelje kao primjer suživota na ovom prostoru.
Izvor: Anadolija

787 Posjeta 1 Posjeta danas