Dedo Huso posti i pješaci do Potocara

dedohuso

Jablanicanin Huso Šljuk je sa sedamdeset i jednom godinom medu najstarijim ucesnicima “Marša mira 2013” od Nezuka do Potocara. On je bio sudionik svih dosadašnjih pješacenja organizovanih u znak sjecanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Tako je pet puta na kolektivne dženaze u Potocarima stigao iz Nezuka, a u tri navrata iz Žepe. Iako su se dva dana ovogodišnjeg “Marša” poklopila sa pocetkom mjeseca Ramazana, vitalnog  Husu to nije sprijecilo da se opet prijavi. Vjerski propisi predvidaju olakšice za ovakve situacije i ostavljaju mogucnost da se propušteni dani naposte, ali je on odlucio da put prema Srebrenici nastavi bez uzimanja hrane i vode.

– Zapostio sam prije polaska iz Liplja i ubijeden sam da cu izdržati i stici na odredište, a da se necu morati omrsiti – kaže Šljuk, isticuci da na ovaj nacin suosjeca sa onima koji su istim putem prije 18 godine prolazili u puno težim uvjetima.

S obzirom da nema tacne evidencije, procjenjuje se da skoro cetvrtina ucesnika  “Marša” posti. Organizatori nisu planirali posebne obroke za postace, tako da se oni sami moraju snalaziti i za sehure i za iftare. U tome im velikodušno pomažu mještani povratnickih naselja kroz koja prolaze, koji su širom otvorili svoje domove za njih.

Huso Šljuk je na ovogodišnje pješacenje poveo unuka i unuku. On ce sam dolaziti dok ga zdravlje bude služilo, a nada se da ce to kasnije  redovno ciniti njegovi potomci.

719 Posjeta 1 Posjeta danas