Izgradnja koštala 8 miliona maraka: GP Bijača otvoren ali…

gp-bijaca2

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Nikola Špirić i direktor te uprave Miro Džakula, otvorili su krajem juna, nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u EU, novoizgrađeni granični prijelaz Bijača.

Prelaz, koji je koštao oko osam miliona maraka, u funkciji je od 01. jula. Riječ je o schengenskom prelazu, namijenjenom za promet roba i putnika, što znači da sva roba koja podliježe carini u Hrvatsku može jedino ući na prijelazu Bijača-Nova sela. Uz Gradišku, Bijača je jedan od dva prelaza na kojem je dozvoljen promet putnika i svih vrsta roba, uključujući i robe biljnog i animalnog porijekla. U narednom periodu u prelaz će, iz IPA fondova, biti uloženo dodatnih 5,5 miliona eura.

Za otvaranje graničnog prelaza, koji je uređen je po svim standardima Evropske Unije, te može odgovoriti svim zahtjevima iz Evrope, pohvalio se Bevanda, zvaničnici su se, po običaju, lijepo dotjerali i, kako dolikuje, nabacili osmijeh prilikom poziranja pred fotografskim objektivima.

Međutim, nije sve ispalo kako su se čelnici nadali. Naime, otkako je Hrvatska postala dio evropske porodice, promet robe u BiH i iz nje je znatno smanjen pa je tako na graničnom prelazu Bosanska Gradiška u prvih osam dana jula prometovalo samo 2.500 kamiona, što je za 15 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, dok je preko Bijače prešlo svega 300 kamiona.

U međuvremenu i jeku turističke sezone, gužve na GP Doljani su sve veće pa iz Granične policije BiH sve koji ulaze i izlaze iz naše zemlje, konstanto podsjećaju da mogu koristiti i novi GP Bijača/Nova Sela jer je na tom prelazu frekvencija prometa vozila i putnika znatno manja.

No, to bi bilo moguće da vozači znaju kako uopće doći do novog prelaza. Glavni problem je što nema adekvatne signalizacije koja bi uputila vozače kako iz Mostara stići na Bijaču, prelaza koji ima tri ulazne i tri izlazne trake, pa nije ni čudo da vozači još uvijek idu na sigurno, odnosno na Doljane. Što je najvažnije, na magistralnim putevima još uvijek postavljeni nikakvi znakovi prema GP Bijača i autoputu.

“Na poddionici Bijača – Kravice, u sklopu koje je izgrađen GP Bijača koji je finansiran vlastitim sredstvima i koji je završen prije predviđenog roka, saobraćajna signalizacija za koju je naše preduzeće nadležno

postavljena je uredno i u skladu s projektom. S druge strane, postavljanje saobraćajne signalizacije do GP Bijača na magistralnim i regionalnim cestama nije u nadležnosti JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, već JP Ceste FBiH, odnosno kantonalnih direkcija za ceste“, saopšteno nam je iz JP Autoceste FBiH.

A mi smo se, u skladu s uputama, obratili i JP Ceste FBiH.

“Niko nas nije ranije alarmirao da trebamo postaviti signalizaciju. Međutim, onda su se počeli javljati građani i policija tako da smo naručili signalizaciju i ona bi trebala biti postavljena u ponedjeljak“, saopšteno nam je telefonskim putem iz JP Ceste FBiH.

Ubrzo nakon što smo apsolvirali čiji je propust nepostojanje signalizacije prema GP Bijača, dobili smo odgovor i putem e-maila, međutim, u njemu je stajalo da JP Ceste FBiH nisu nadležne za ovaj problem, te da se obratimo JP Autoceste FBiH kako bismo dobili prave informacije jer je spomenuti prelaz u njihovoj nadležnosti. Čini se da uposlenici JP Ceste FBiH ili trebaju poraditi na internoj komunikaciji ili nas je Emir Šuvalija, referent za informativni sistem u ovom preduzeću, htio „skinuti s dnevnog reda“ s obzirom da je e-mail stigao u 16 sati, a i mi smo trebali biti obzirniji, zna se da se u državnim firmama poštuje kraj radnog vremena i da je petak dan, u većini slučajeva, određen samo za pripreme za vikend.

1091 Posjeta 2 Posjeta danas