Šarović: Radimo samo ono što i Hrvati, ne vidim razlog za paniku

sarovic

SARAJEVO – Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da ne vidi razlog za paniku Hrvata nakon najave ovog ministarstva o zabrani uvoza dijela mesnih proizvoda i prerađevina iz Hrvatske, ističući da BiH “radi samo ono što i Hrvati”.

Šarović je istakao da BiH za ovaj svoj potez ima podršku Evropske komisije i da će se ponašati na ovaj način ne samo kada je u pitanju meso, nego i ostali proizvodi.

“Na isti način postupaju Hrvati. Ako pokušate da izvezete jedan kilogram mesa u Hrvatsku vidjećete da će na granici tražiti EU broj. To isto tražimo i mi, odnosno samo želimo da budemo ravnopravni i ništa drugo”, rekao je Šarović Srni.

On je napomenuo da BiH ima obavezu da štiti svoje proizvođače i da su Hrvati sami pred 1. juli otkazali zajednički ugovor o veterinarstvu koji je regulisao pitanje objekata za izvoz i u jednu i u drugu zemlju.

“Pošto su to oni samoinicijativno otkazali, nama nije preostalo ništa drugo nego da primjenjujemo zakonodavstvo BiH koje kaže da, ukoliko nema sporazuma, u BiH može da se izveze iz objekta koji ima EU broj ili eventualno naše Kancelarije za veterinarstvo”, rekao je Šarović.

On je istakao da mlijeko iz BiH ima šansu da se nađe na tržištu EU. “Ako savladamo prepreku za mlijeko kao najosjetljiviji proizvod u EU, vjerujem da ćemo onda lakše doći i do rješenja za izvoz ostalih proizvoda”, istakao je Šarović.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ranije je najavljeno da će uskoro biti objavljen spisak od više od 50 hrvatskih firmi na koje se odnosi zabrana izvoza u BiH, koje moraju uskladiti rad sa evropskim propisima ukoliko žele plasirati svoje proizvode u BiH.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je da je neugodno iznenađen ovom odlukom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i izrazio nadu da će kolege iz BiH svoju odluku još jednom preispitati.

(Vijesti.ba

1215 Posjeta 1 Posjeta danas