CNN svrstao Tita uz Hitlera

tito

WASHINGTON – Američka televizija CNN napravila je prilog o ljetovalištima i vilama koje su koristili svjetski diktatori, u koje je svrstala Adolfa Hitlera, Josifa Visarionoviča Staljina, Josipa Broza Tita i nekadašnjeg albanskog kralja Zogua.

CNN je prilog napravila podstaknuta otvaranjem nekadašnjeg Hitlerovog zamka u Bavarskoj za turiste, zapitavši čitaoce da li odlazak u nekadašnje ljetnjikovce i bunkere tirana pomaže da se nauči istorijska lekcija.
 
“Ili je to rđava usluga onima koji su patili pod brutalnim režimima”, dodaje se u tekstu.
 
Na listi se nalazi Hitlerov zamak “Orlovo gnijezdo” u bavarskim Alpima, u kome je otvoren restoran za posjetioce, a nedavno je najavljeno renoviranje vrijedno 22,5 miliona dolara.
 
Turisti sada mogu da posjete i jednu Staljinovu daču u ruskom gradu Sočiju, koji će sljedeće godine biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.
 
“Sa zasađenim palmama koje su uvezene iz Kalifornije i mjestima za snajperiste ovo je bilo omiljeno Staljinovo mjesto prilikom odlaska iz Moskve. Sada je to mali i donekle neuodoban muzej”, navodi CNN.
 
Vilu Torlonia u Rimu, u kojoj je živio fašistički diktator Benito Musolini od 1925. do 1943. godine, možete da posjetite za 8 evra. Danas je u njoj muzej u kome mogu da se vide filmovi iz Musolinijevog vremena.
 
U grupu ovih diktatora i tirana smješten je i jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito, a u tekstu je predstavljena bunker u Konjicu u BiH, koji je služio kao atomsko sklonište za bivšeg lidera i komandni centar. Bunker je do devedesetih godina prošlog vijeka predstavljao tajnu, a ovog ljeta je otvoren kao umjetnički projekat sa nizom instalacija.

851 Posjeta 1 Posjeta danas