Dulo Alendar i njegovi izvidjaci

Kategorija: Kemal Mahic    
    Objavljeno utorak, 11 Avgust 2009 15:27
    Klikova: 1309

Kemo naslovna

U Ljubuškom su izvidaci oformljeni kao odred “Jure Galic-Veliki” 1954 godine medu prvima u Jugoslaviji.Glavni protagonisti za formiranje odreda bili su:Šahda Krehic,Rasim Tiro,Blago i Srecko Brkic,Sveto Trhulja,Ajša Sadikovic,Vlado Spajic,Dulo Alendar,Mile Kondža,Ferica Sadikovic,Halid Sadikovic.

Odred je ucestvovao u svim važnijim akcijama kako lokalnog karaktera u Ljubuškom tako i na svim nivoima izvidacke organizacije. Prva veca akcija je bila II smotra izvidaca Jugoslavije na Palama 1957 godine gdje je ljubuški odred ucestvovao u jednoj zajednickoj jedinici sa izvidacima iz Capljine u kojoj su bili Izet Catrnja kao voda jedinice te Jozo Repar,Mahic Sead,Vlado Tripic,Duško Ijacic i Ševko Bostandžic. Prvi starješina odreda bila je Šahda Krehic,da bi tu funkciju kasnije obavljali Rasim Tiro,Mile Kondža,Dulo Jakic,Cazim Mušic i Dulo Alendar.

Došavši na celo odreda Dulo je vršio i funkciju predsjednika opcinskog komiteta SO omladine u Ljubuškom.Objedinio je ove dvije funkcije i radi finansiranja i radi omasovljenja odreda. Potom Dulo radi na formiranju odreda u Stocu,ciji je prvi starješina bio Beca Meho,zatim odreda u Grudama gdje je prvi starješina bio Mikulic Stipe.

Od 1963 godine poceo je procvat ljubuških izvidaca,tako da maticni odred broji preko 400 izvidaca,planinki,poletaraca i pcelica.Formiraju se samostalne cete u Vitini na celu sa Zlatkom Borasom te ceta u Klobuku. Radi svoje aktivnosti odred dobija odlikovanje “partizanski” što predstavlja vrhunac aktivnosti jednog odreda.Nekoliko izvidaca dobilo je naziv “partizan-izvidac” kao Mirso Mesihovic,Miro Granic,Omer Mesihovic,Vlado Spajic,Dulo Alendar,Mediha Alendar,Jadranka Dedic,Azra Konjhodžic,Miro Hrstic,Hamo Mujkic. Vrhunac svih aktivnosti bila je organizacija tabora “Bratstvo i jedinstvo” na Kravici i festival na tvrdavi Herceg Stjepan 1968 godine.

ibraalendar

Tu su ucestvovali odredi iz Bosne i Hercegovine,Slovenije,Srbije,Makedonije,Crne Gore sa 25oo izvidaca.Radi svi ovih aktivnosti Dulo Alendar postaje clan Izvršnog odbora Saveza izvidaca Bosne i Hercegovine, Odred “Jure Galic Veliki” postaje prepoznatljiv pa ucestvuje na Smotri izvidaca Jugoslavije na Fruškoj gori,gdje su ljubuški izvidaci osvojili znatan broj prvih mjesta u podizanju šatora,orjentaciji te polaganju za zvanje “partizanski kurir” Vrlo je znacajno napomenuti da je inicijativa za formiranje bratskog odreda potekla upravo iz Ljubuškog pa je nastao “bratski odred” sa izvidacima iz Kraljeva na celu sa Milenkovic Ljubivojem-Kutom.Ocvom odredu su se kasnije pridružili odredi iz Makedonije i Slovenije,tako da je bratski odred dobio naziv “Bratski odred TITO”. Treba istaci vrlo vrijedne nacelnike odreda “Jure Galic Veliki” kao što su bili Miro Granic,Mirso Mesihovic,Milenko Bandur-Bato.

Od nacelnika i nacelnica ceta isticali su se na sprovodenju zadataka i adaptaciji objekta Crvenog križa u prostorije odreda izvidaca:Mediha Alendar,Jadranka Dedic,Azra Konjhodžic,Mirjana Mesihovic,Davor Hrastic,Anic Milenko-Rupaca. Od voditeljica pcelica isticale su se Majda i Milada Ceric,Ziba Lalic,Slobodan Rogic-Bodo,Milka Vrebac.

Pri odredu se formira 1966 godine ženska rukometna ekipa koja je na dva turnira u Trebinju i Mostaru osvojila prvo mjesto i stekla pravo ucestvovanja u Republickoj rukometnoj ligi.Od igracica isticale su se:Jasna Gujic,Fahra Konjhodžic,Merima Katica,Gilda Kadragic,Anda Vucic,Iskra i Plamenka Hasanagic,Vedrana Pocijak,Dunja Jusufovic,Minka Nikšic i druge. Dulo Alendar je 15 godina bio starješina u odredu “Jure Galic Veliki”.Osim toga bio je trener rukometne ekipe “Izvidac”Položio je ispit za nogometnog sudiju i sudio u ligi Hercegovine.

Takoder je uspješno sudio i utakmice rukometnih prvenstava u rangu Hercegovine.Izabran je i za sekretara Saveza fudbalskih sudaca rewgije Hercegovine. Šta reci za ovakav životopis?Treba priznati da je Dulo svoju mladost poklonio opcem dobru.Poklonio je svoje umijece svome gradu i pronosio njegovo ime ponosno diljem Jugoslavije.U tome je imao podršku svih naprednih omladinaca koji su željeli da “izadu u svijet” i budu reprezentanti našeg grada.Ni Dule ne bi bilo bez svih ovih nabrojanih imena.Zato im je Dulo zahvalan jer su svi bili jedno kada je trebalo biti na smotri,festivalu,utakmici,akciji,radu..Buduce hronike našeg grada ove cinjenice moraju da imaju na umu ako žele da budu istinse hronike kojima je stalo do istine. P.S.Možda su neka imena preskocenaOni imaju ispriku našeg Dule!

Kemal Mahic,profesor

1592 Posjeta 1 Posjeta danas