Sonja

    Kategorija: Kemal Mahic    
    Datum kreiranja subota, 22 Maj 2010 22:12
    Datum posljednje izmjene ponedjeljak, 24 Maj 2010 00:01
    Objavljeno subota, 22 Maj 2010 22:12
    Klikova: 1069

Kemo naslovna

U uglednoj porodici Kovaca tridesetih I cetrdesetih godina proslog stoljeca svijet su ugledali sestre Mira I Sonja Kovac te braca Trpimir(Rade) i Ante (Cupo) Kovac. Ispod njihovog stana u doba Kraljevine Jugoslavije I NDH je bila “Hrvatska citaonica” u kojoj je bio radio aparat, biblioteka,novine.

Braca i sestre porodice Kovac  su bili gradjani naseg grada u pravom smislu te rijeci. Braca Rade i “Cupo” su bili veoma aktivni omladinci i sportasi igrajuci za NK “Sloga”. Sestre su bile obljubljene u gradu  i gotovo svakodnevno su bili u kontaktu sa nasim roditeljima,nasim i vasim djedovima i nenama. Mira se ubrzo udala i odselila u Sarajevo.  Njen suprug Mate Raic je takodjer poznat generacijama ljubusaka iz pedesetih godina XX stoljeca. Svi moji sagovornici koju su igrali za NK “Slogu” sa duznim postovanjem govore o Radi i “Cupi” kao istinskim drugovima sa kojima su dijelili mladalacke dane,prve ljubavi,radost zivljenja. Nazalost obojica su napustili Ljubuski odnijevsi svoje vrijednosti da ih koriste gradjani Zagreba i Novog Sada. Svi oni koji su posjecivali ove gradove a porijeklom su iz Ljubuskog,bili su srdacno primljeni u tim gradovima od dvojice brace Kovac na sami pomen da su iz Ljubuskog. Kulturni,odgojeni i civilizovani smatrali su sve ljubusake bracom i prijateljima u “tudjem” svijetu.

Nasu paznju zasluzuje Sonja Kovac. Ona je zivi svjedok zajednickog zivljenja u ljubuskoj carsiji. Malo je ostalo takvih koji su pozdravljali nase roditelje,ujake i striceve a da su zivi u nasem gradu.  Zato je Sonja dragocjena jer pamti i ne zaboravlja ljepotu zivota u svojoj mladosti nasih roditelja i rodbine. Od svojih najblizih uvijek smo mogli cuti  samo rijeci hvale za  sve clanove porodice Kovac a posebno za Sonju koja zivi u Ljubuskom.

… a onda je stigao i Ivo. Ivo Jelavic,suprug Sonje Kovac. Ivo gradjanin,Ivo kozmopolita. Pored popularnih ruskih kompozicija  “Podmoskovskih veceri”, “Trojka” momak Ivo je pjevusio: Izvrsnu “Sonju”.

                      Sonja tvoju crnu kosu

                      Bezbroj puta u snu ljubio sam ja

                     Zaboravit te ne mogu cvijete

                      Iz Volginih dolina

                      Sonja, kao voda prolazi vrijeme

                       Beskonacna je ljubav moja

                       Cuj mi vapaj i uzdahe, plac srca mog

                      Sibirski snijeg dok me pokri svog.

Sonja i Ivo uvjerili su nas u svoju veliku ljubav. Sonjini prijatelji i poznanici postali su i Ivini prijatelji. Plod te ljubavi su postali Kreso i Ksenija. Oni su takodjer postali dio nasih zivota. Njihovo ponasanje i stavovi su bili kao “preslika” njihovih roditelja. Ivo i Sonja su mastali o svojim unucima… a onda tragedija – neizlijeciva bolest “pokosila” je naseg Kresu. Tuga se uvukla u obitelj Jelavic. Ivo je obolio u tuzi za jedinim sinom.  Ksenija je odselila u Zagreb. Ostala je Sonja. Heroj  koji je ispratio dva najdraza muskarca u zivotu. Ponosna i stamena. Sonja nadje vrijeme da se druzi sa nama i dragim komsijama.  Sonja je na svakoj dzenazi i sahrani pa i onda kada najdrazi umrlog nisu mogli opravdano biti sa svojima u casu smrti. To je Sonja. Moramo izraziti postovanje takoj licnosti,takvoj porodici iz koje isijava ljubav,prijateljstvo,humanizam i tolerancija.

Njen Ivo i sada pjevusi :

                                  Gdje si sad i sta je s tobom bilo

                                  O tom nikakvih svijeti nemam

                                  Samo krstare kroz to more bijelo

                                  Kozac I gladne vukove gledam

                                  Zar slika moja za te je nestala

                                  I nova sreca za te cvijeta sad

                                  Ja doci cu ti u snu iznenada

                                 I pjevat cu ti moju pjesmu tad

                                                                               Sonja,Sonja..

 

2313 Posjeta 1 Posjeta danas