SVADBA

...> Prije nekoliko dana vjenčao se naš dični mladi rodoljub , kakvih ima malo u našoj kršnoj Hercegovini , gosp. Bećir-beg Gavran-Kapetanović , sa dražesnom gospojicom Đul-hanumom , kćerkom Džafer-bega Imširpašića iz Donjeg Vakufa ...> . Bećir-beg je , prolazeći kroz Donji Vakuf na putu za Posavinu , vidio djevojku i odmah je zavolio i zaiskao od oca ...> . Kad su čuli Ljubušaci i Vitinjani da svatovi idu preko Vitine i Ljubuškog , nisu mogli odoliti da mu , kao prve komšije , ne iskažu dužnu počast . Tako krene osam konjanika i 15 fijakera 8 sati daleko iz Vitine pred svatove . Dopisnik dalje piše : 
  

svadba_halid.jpg

 < Po svršetku čestitki , krenu kićeni svatovi sa 20 fijakera i mnogo konjanika put Vitine , pjevajući i puškarajući . Bože moj , divno ti bješe pogledati , sve kršni Hercegovci na vilovitim konjima tako , da su se mnogom starcu orosile oči suzama , jer gledaše živu sliku stare slave svojih pređih . U Vitini su svatovi prenoćili kod rodbine mladoženjine , a sutra dan su krenuli na put , praćeni mnogo većom svitom , nego li su dočekani , u najvećem veselju 6 sahata daleko nadomak Tasovčića . Pratnja postajaše sve veća , jer je mnogi svijet hrlio . Mi Ljubušaci , jedni se lijepo oprostima i pođemo kući , a drugi opet pođu ravno u Počitelj mladoženjinoj kući < . Bošnjak 1899 ;27 : 3 . 
Gozba prilikom sunećenja 
< Naš dični i opće obljubljeni gradonačelnik Halid ef. Sadiković obdržavao je prigodom sunetisanja svojih dvaju sinova naime Mehmed Džemala i Mustafe Asima kroz cijelih 8 dana preko 30 sofri u domaćim prostorijama , kojemu domaćemu vjerskom proslavljenju naš je ugledni gosp. gradonačelnik dijelom rodbinu, dijelom prijatelje svoje vjere muškog i ženskog spola u najvećem zadovoljstvu zabavljao i počastio , a slavu po svojem ćeifu proslavio . Ponaosob je dapače naš vrli gradonačelnik Halid ef. u prostorijama ovomjesnog svratišta " k Leganu " uz osobno prisustvovanje na večernju počast cjelo činovništvo i više građana ostalih vjerozakona pozvao , kojem se pozivu pojedini odazva , te se toj lijepoj kiti gosti na broju 44 on i vrlo obradova . Na čelu prisutnih bio je naš obljubljeni kotarski upravitelj gosp. vladin tajnik dr Đuro Sladović , koji je sa svojim gromkim i jezgrovitim pozdravom proslavlje domaćeg veselja našeg gradonačelnika uveličao , poželivši mu u njegovo ime , kao i u ime sviju prisutnih gosti svesrdno svaku sreću i napredak uz klicanje trokratnog " živio ! " , na koji se je pozdrav naš gosp. gradonačelnik koli gosp. vladinom tajniku , toli svim prisutnim gostima iskreno od sveg srca i duše zahvalnim riječima odazvao ;-na što je opetovano burno klicanje " živio " i " živilo društvo " gromkim glasom odjeknulo . Osim te zidravice palo je i više iskrenih riječi na obljubljenog načelnika od ostalih gosti , naročito od prečasnog gosp. i ovomjesnog pravoslavnog paroha Jovana Grgurevića , koji je istakao sklad i ljubav između raznih ovozemnih i mjesnih vjeroispovijesti . Gosti se do u kasno noći povoljno zabavljahu i u najboljem raspoloženju raziđoše...> . 
Prijatelji iz Ljubuškog . Gozba prigodom sunetisanja u Ljubuškom . Bošnjak 1896 ;2 : 2 
  
Šaćir-aga Dalipagić i surovi gruntovničar 
Šaćiraga Dalipagić , ugledni i bogati Ljubušak , nije mogao da se ne požali u novinama na nekulturno ponašanje jednog stranca-gruntovničara u kotarskom sudu : < Obično kod nekog dijela gg. činovnika vlada uvjerenje , da je narod radi njih , a ne oni radi naroda . Držeći se tog uvjerenja , na vrlo ružan , neugodan i surov način postupaju prema strankama , koje su u svojoj velikoj nuždi primorane stupati i razbijati glavu o zidine sudbene zgrade . Takvi postupci u veliko nezadovoljstvo bacaju bijedni narod , što ne bi smjelo biti , budući da su ta gospoda došla u našu domovinu i pali u krilo naše majke , da ih prehrani . Kao takav neugodan postupak ovdašnjeg gosp. gruntovničara , koji se prošlih dana zbio sa mnom , ne mogu mimoići , a da taj postupak putem javnosti kroz vaš cijenjeni list ne iznesem , u namjeri , da pažnju više vlasti obratim , uvjeren , da će ona znati svojim putem tog surovom činovnika podučiti , da blažije prema nama postupa , ne gledajući što smo Muslimani , koje on apsolutno ne može da vidi < . Šaćir-aga je , poslije oštrog verbalnog duela sa gruntovničarem , fizički istjeran iz ureda . Nije pomoglo da je bio već u poodmaklim godinama i da je uživao reputaciju vrlo uglednog Ljubušaka . Na kraju protesta , Šaćiraga piše : < Meni nije potrebno moju uljudnost i odavanje časti svakom uredu dokazivati , to neka mi u opravdanje služi moja prošlost , gdje sam ja , osim mojih poslova , kao zastupnik Kapetanovića i u tolikim njihovim parnicama skoro svaki dan na sudu , a da se nikada nijedan činovnik na moju neuljudnost nije mogao potužiti , a što se tiče istog gruntovničara , koji Musliman ne dođe pred njeg , taj se ne može na nj potužiti < . Bosansko-hercegovački glasnik 1906 ; 1 :4 . 
< Pijančarenje < 
Ljubuški opisnik < Bošnjaka < dijeli sve komplimente kotarskom predstojniku Mihajlu Kokalju na energičnom suzbijanju alkoholne bolesti u ljupkom gradu , koja je , do njegovog dolaska , bila poprimila zabrinjavajuće razmjere : < ..tako je isto i u našem Ljubuškom ,među našim narodom , a osobito među našom muslimanskom omladinom , taj po ljudstvo otrovni običaj bio u tolikoj mjeri ukorjenio , da su neke krčme u našoj kasabi-a toga se moglo i po selima naći-stojale po cijele noći otvorene , te je u njima vazda bučilo , a noćne lole kad se u mejhanama nakreši...> . Kotarski predstojnik je smanjio broj krčmi i ograničio njihovo radno vrijeme . Bošnjak 1899 ;16 :3 . 
Dobrovoljni vatrogasci 
U Ljubuškom je 1899. godine postojalo dobrovoljno vatrogasno društvo za manje  intervencije . Tako , kad se zapalila magaza trgovca Muhamed-age Omerhodžića , dobrovoljni vatrogasci su , uz pomoć vojnika i oružnika , uspjeli lokalizirati požar. Bošnjak 1899 ;11 :3 . 
Zapuštena džamija 
U selu Dretelju ljubuškog kotara džamija je vrlo zapuštena . U njoj se danas ne klanja , nego je seljaci koriste za sušenje duhana , na sramotu muteveliji i seoskim prvacima . Zapuštena džamija . Bošnjak 1893 ; 44 : 2 . 
Džamija se srušila 
Odavno trošna džamija u selu Strugama ljubuškog kotara sama se srušila 1903. godine . Povodom toga , Struge su posjetili ljubuški kadija Ahmed ef. Ekić i općinski nadcestar . Bošnjak 1903 ; 14 : 2 . 
HALID SADIKOVIĆ
1369 Posjeta 1 Posjeta danas