EJ,COVJECE,PET GODINA PORTALA ”LJUBUSACI.COM

Kategorija: Kemal Mahic    
    Datum kreiranja srijeda, 07 Mart 2012 08:30
    Datum posljednje izmjene srijeda, 07 Mart 2012 21:07
    Objavljeno srijeda, 07 Mart 2012 08:30
    Klikova: 643

logo style2

Ovih dana,prije pet godina,pokrenut je portal  www ljubusaci.com na iznenadjenje javnosti a Boga mi i sviju nas.Vrijeme je kao i sve u zivotu-relativno.Ako bi pet godina usporedili sa stoljecima onda je pet godina sekunda na satu povijesti.Ali,nasih pet godina zajedno je dio nasih zivota o kojima ce se pisati,razgovarati,komentirati i mi tu cinjenicu ljubomorno cuvamo i ovih dana naglasavamo.
A pocelo je onog momenta kada je pokretac portala odlucio da nas poveze on line i olaksa svakodnevni zivot ljubusaka u egzilu.

Za uspjesne ljude vrijedi teza:”Ako uspjesno savladas trenutak,savladat ces i zivot”.Sto je dobro to je i postojano.Tradicijom ce se postici kvantitet ali djelovanjem u razlicitim oblastima postici ce se i kvalitet kojem sada vec petogodisnja tradicija dobro dodje.
Vodilja postojanja portala je –LJUBAV!
Svakodnevni aktivizam u i oko portala trazi nesebicnost,spremnost,odgovornost…Da li to moze neko platiti?Ne moze i postojanje portala je na temeljima ljubavi prema Ljubuskom,prema zavicaju,prema kulturnom naslijedju,prema raseljenim i prema svima koji u srcu nose nas grad,nas Ljubuski.
Ako se osvrnemo na proslost,mozemo zakljuciti,da muslimani(Bosnjaci) nemaju bas sklonosti ka organizaciji.Jedan od razloga je siromastvo koje traje od 1878.godine.U Ljubuskom nema organiziranih struktura(osim IZ) koje bi predstavljale bosnjacki narod(stranke,humanitarna drustva,kulturno-umjetnicka drustva itd).Nedostatak ovih struktura je povezan pored ostalog sa finansijama i drugim nedostacima koji se reflektiraju svakodnevno.E,u tom sivilu,u toj ”prosjecnosti” portal ”ljubusaci.com” predstavlja ”svjetlo na kraju tunela” i on ”pokriva” sve ove nedostatke koje smo imenovali.

Kako ono kazu:”U svakom zlu ima i necega dobrog”.To znaci da smo svi u Ljubuskom,kao prije rata, ovaj portal ne bi postojao!Ne bi bilo spremnosti za ovu vrstu aktivizma,a ako bi je i bilo i to bi bilo povezano sa finansijskim sredstvima,pored ostalih.Vladala bi letargija,monotonija,nistavilo,kao uoci sudbonosnih dana pred polazak u ”nedodjiju”.Medjutim vitalnost,okretnost,hercegovacka ostroumnost su bili ”boziji koraci” spasenja ”gubitnika” koji su metarmorfozom postali uvazeni clanovi drustva u kojima su postali pravi radnici,iskolovali svoju djecu i postigli zavidan standard od kojeg svi mi u zemlji imamo koristi na razne nacine.
Buducnost nije zajamcen nastavak sadasnjosti, ali mi moramo priznati da ovaj portal ne moze postojati  bez svojih clanova i redovnih citatelja.Oni zasluzuju ”Oskar popularnosti” i oni su glavni oslonac naseg rada.

U ovim trenucima senzibilnosti pristupam strukturi naseg portala”ljubusaci.com:
FARUK  JAKIC,osnivac portala zasluzuje nase divljenje,nas naklon i sva priznanja koja se mogu dati.U hronikama zasluznih ljubuskih muslimana,njegovo ime treba da svijetli kao orjentir drustvene aktivnosti.On je podigao sebi spomenik  za vrijeme svog zivota.On je nama poklonio 1800 dana,260 sedmica kroz portal,da ne racunamo sve ono prije pocetka rada portala.Pored ovoga rada,koliko je osmijeha Faruk unio u domove razrusene domovine djelujuci kao  humanitarac van svoje zemlje,drzave,domovine!Bit njegove etike sadrzi tri rijeci:LJUDE TREBA VOLJETI!
Administrator MITHAD  MUMINAGIC,je druga ruka u uredjivanju portala.Svojom vizijom,stavovima i radom zasluzuje respekt svih prijatelja naseg glasila,naseg ”prozora u svijet”.Mithad je saradnik u kojeg se mozes pouzdati i to je ona komponenta koja je cesto nedostajala, a koje sam apostrofirao na pocetku teksta.Poznavajuci ”sjeme” naseg administratora mozemo svjedociti o radinosti,korektnosti,postenju i casnosti posla kojeg obavlja na nase zadovoljstvo.

U rubrici ”kolumnisti”,klikom, vidimo imena dr.Halida Sadikovica,prof.Muniba Delalica i autora ovih redova.Uvazeni ”doktor doktora” HALID  SADIKOVIC nas odusevljava studioznim radom na historijskoj i arhivskoj gradji koja se veze za Ljubuski i iz cijeg djelovanja je otrgnuta zaboravu, proslost ljubuskog kraja,a narocito muslimanskog naroda.Svi skupa ocekujemo izlazak  njegove knjige koja ,treba ubuduce zauzimati centralno mjesto u vitrinama i licnim bibliotekama.
MUNIB DELALIC,je istaknuti pjesnik juznoslavenskih prostora i prevodilac  norveske knjizevnosti.Cini nam cast da citamo njegove tekstove na nasem portalu.To je ime koje ce tek valorizirati knjizevna kritika.To je ime koje je ”iznjedrila” nasa ljubuska majka na zadovoljstvo ljubitelja pisane rijeci i naseg podneblja.

Nas suradnik profesor ANTE GRANIC,svojim tekstovima otkriva one dijelove nase komune koje su sastavni dio naseg ljubuskog identiteta.Voljeli bi da ima vise Anta na nasem portalu,ali njih nema iz njima poznatih razloga.Mi izrazavamo zaljenje sto je tako,ali jednostavno za ovaj portal nema interesa kod nasih susjeda u stvaralackom smislu,izuzev citanja.

Nekada je ”Politika”imala dopisnike iz svih svjetskih destinacija i tako formirala jugoslavensko misljenje.Nas portal ima saradnike iz Danske,Svedske, Norveske, Pariza,Sarajeva,Australije,Ljubuskog…i po tome predstavljamo avangardu na nasim prostorima.
Nas saradnik iz Australije,dipl.zurnalista,ESAD  SADIKOVIC,nas cini radosnim svojim tekstovima i opservacijama na zivot u Ljubuskom,Mostaru,Australiji.To potvrdjuje i broj citalaca njegovih tekstova.
Oslanjamo se i na tekstove i  prisutnost dipl.ing.arh.TARIKA  MUJANOVICA u Ljubuskom,koji prati zivot i dogadjaje u nasem gradu.
Naravno,postoje i drugi koji nisu evidentirani kao stalni saradnici.Svima njima upucujemo rijeci zahvale i nudimo otvoreni prostor onima koji su dobronamjerni da promoviraju svoje misli  i ideje koje cuvaju u sebi godinama.

Mnoge humanitarne akcije su sprovedene preko portala ”ljubusaci.com”.To bi bilo moguce i bez portala, ali bi bilo znatno teze ostvariti u onome obimu i sadrzaju,kako je to postignuto prije i u posljednjoj akciji ljubusaka i drugih.Njihovi novcani prilozi su izazvali divljenje svih zainteresiranih i njihova  svijest zasluzuje iskrene cestitke.

  1. ljubusaci u domovini  i u inozemstvu svi ste ljubusaci.com!
    O svima smo pisali,dokumentirali i notirali Vase uspjehe,Vasa sjecanja,Vas zivot!
    I u buduce cemo to ciniti!
    U nama imate prijatelja i saveznika!
    Postojimo radi Vas, a vodi nas ideja opceg dobra i ljubavi!
    Neka i dalje moto Vasih zivota bude ljubav i tolerancija,kako biste afirmirali sebe i nas grad-Ljubuski,jer ste ”ambasadori”naseg grada i nase Bosne i Hercegovine!
826 Posjeta 1 Posjeta danas