P L A T N A R A

    Kategorija: Kemal Mahic    
    Datum kreiranja utorak, 22 Novembar 2011 08:41
    Datum posljednje izmjene utorak, 22 Novembar 2011 08:41
    Objavljeno utorak, 22 Novembar 2011 08:41
    Klikova: 943

Kemo naslovna

Pocelo je daleke 1963.godine.Preko puta Gimnazije udareni  su temelji Tkaonice ”Djuro Salaj” Ljubuski.Ova obecavajuca tvornica zaposlila je jeftinu radnu snagu i rasteretila socijalnu sliku Ljubuskog.Tada je zaposleno oko  500-600 radnika uz pomoc strucnog kadra skolovanog u Srednjoj tekstilnoj skoli u Mostaru.Narod ju je zvao ”Platnara” i bila je  prava narodna tvornica,”majka hraniteljka”.Prihodi opcine Ljubuski su se uvecali kroz zaposlenost,pa je opcina Ljubuski ”poskocila” visoko  na ljestvici od 105 opcina u Bosni i Hercegovini.

platna2

Stana,Jago,Anka,Mujo,Buba,Rusma,Blago,Mula,Alma

 

U tvornici je osim  proizvodnje bujao drustveni zivot i komunikacije medju zaposlenim iz raznih dijelova opcine Ljubuski.Ostatak dohotka se osjetio u drustvenom zivotu Ljubuskog,kulturne veze sa slicnim kombinatima diljem bivse drzave su uspostavljene radi opceg dobra.Gledano iz sadasnje perspektive radnici ”Platnare” su izgradli najvise sopstvenih stanova u Ljubuskom i po tome su bili rekorderi u nasoj opcini,pretekavsi ”Famos”,”Soko”,”Vinariju”,”Metalnu”…i druge radne organizacije .Osobni dohotci su bili garancija zivota i zadovoljenja ljudskih potreba.

Koliko je majki obradovano primanjima svoje djece u ”Platnari”?Koliko je djece obuceno i odjeveno platama iz ”Platnare”?Koliko je suza  radosnica isplakano u porodicnoj idili stanbenog prostora kojeg je izgradila”Tkaonica”?Koliko je ispricanih i neispricanih story stvorio kombinat poznat u bivsoj YU ali i izvan prostora  YU,jer je ”Platnara” bila i izvoznik svojih proizvoda?Ova pitanja ”lebde” medju iskrenim stvaraocima ”brenda” zvani Ljubuski?

platna1

Petkovic,Mila,Rusma,Fahra,Mula,Iva

 

A onda je dosao  tsunami i ”horde skakavaca”.Ljudski  tsunami!Nije samo rat izgovor za ”razvlascivanje” radnika od svoje ”kruhaonice”!Nijedna granata u ratu nije pala na Tkaonicu!A tkaonice nema!Ustvari,figurativno receno nje ima,ali je nema.Unistili su je gramzivost i ljudska pohlepa(jedan od sedam smrtnih grijeha po nauku Crkve).

Industrijska proizvodnja je postala ”crimen” i ”ujdurma socijalizma”!Pri(h)vatizacija  je unistila ono zbog cega neki ”drugovi” nisu spavali nocima radi ”Tkaonice”.

”Izmi“i ”acije” nas polako unistavaju.Na ”tenane”!

U svemu tome ucestvuju ljudi.Radnici ”Platnare” lako su se predali.Predali su se a nisu vidjeli protivnika.

Kao u ”transu obezvredjivanja” sebe i svojih.

Cijena je astronomska! Nema vise redovnog dohotka.Zivot se pretvorio u ”pozajmicu” i sve ono sto ide sa tim.Ukidanjem ”Platnare” ukinuto je dostojanstvo njenih neimara,koji su bez ”Platnare” i radnog mjesta izgubili radost zivota.

 

platna3

Fahira,Milka,Nada,Skrobo,Beljo,Smajo,Drina…

3002 Posjeta 1 Posjeta danas