Više od dva miliona vjernika na brdu Arefat

hadzarefat

MEKKA – Milioni hodočasnika koji će ove godine u Mekki obaviti petu islamsku dužnost sinoć su izašli na brdo Arefat kako bi izvršili jedan od najvažniji obreda hadža. Kako javlja reporter Anadolije, tokom pohoda vjernika na Arefat nije bilo nikakvih problema.

Snage sigurnosti i redari su poduzeli pojačane mjere sigurnost.

“Lebbeyk allahumme lebbeyk” (Odazivam ti se Gospodaru) i svjedočenje jedinstva Stvoritelja sinoć je izgovaralo više od dva miliona hadžija. Većina je na Arefat stigla autobusima, dok su oni koji su prethodno boravili na brdu Minna, na Arefat išli pješke.

Vjernici su na Arefatu raspoređeni u grupe, prema državama iz kojih dolaze, a nakon jutrošnjeg klanjanja sabah-namaza pripreme za obavljanje molitve na Arefatu su završene, a ushićenje vjernika je dostiglo svoj vrhunac.

Brdo Jebel-i Rahme (Brdo milosti) na kojem su se, prema vjerovanjima muslimana, susreli prvi stvoreni čovjek Adem i njegova žena Hava, jutros je preplavljeno vjernicima u bijelim ihramima.

Vjernici će danas spojiti podne i ikindiju-namaz i obaviti dovu na Arefatu.

Predvečer se očekuje da vjernici krenu prema Muzdelifi, gdje će sakupljati kamenčiće za simbolično gađanje šejtana na Minni, na koju će iči poslije toga.

(Anadolija)

804 Posjeta 1 Posjeta danas