Osim: U reprezentaciji BiH nije važno ko se kako zove, već ko je bolji

Ivica-Osim

SARAJEVO – Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić i predsjednik Odbora za posredovanje i savjetovanje Nogometnog saveza BiH Ivica Osim, gostovali su večeras u emisiji Federalne televizije ”Odgovorite ljudima”.

 Velikani bosanskohercegovačkog nogometa govorili su i odgovarali na pitanja vezana za protekle kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu i historijski plasman nogometne selekcije BiH na jedno veliko svjetsko takmičenje.

Osim je istaknuo da su reprezentativci Bosne i Hercegovine iznenađujuće dobro podnijeli pritisak posljednje utakmice u Litvaniji, u kojoj im je bila neophodna pobjeda da bi zadržali prvo mjesto u grupi, te da bi prvi put izbjegli baraž.
 
Legendarni ”Strauss” s ”Grbavice” vjeruje da je nogometni tim BiH spreman za veliko takmičenje u Brazilu.
 
– Odavno nismo imali sportski kolektiv koji ovako dobro funkcioniše i koji nije pod uticajem politike. Njihov jedini zadatak je da pobjeđuju i oni to odlično čine – istaknuo je Osim.
 
Sušić je naglasio da nogometašima BiH nije trebalo na poluvremenu utakmice protiv Litvanije ”davati snage”, jer, iako BiH u prvom dijelu susreta nije uspjela savladati domaćeg golmana, ekipa nije klonula duhom niti izgubila motivaciju, što im se na kraju isplatilo.
 
– Znao sam da ćemo u jednom trenutnu naći rješenje. Bilo je samo pitanje trenutka kada ćemo dati gol. Naravno, moglo se desiti da utakmica završi neriješeno, ali to bi bila velika nepravda – rekao je Sušić.
 
U emisiju se uživo javio i bivši selektor BiH Miroslav Blažević, koji je iskoristio priliku da čestita Sušiću i reprezentativcima BiH na velikom uspjehu. Blažević je naglasio da BiH može na svjetskom prvenstvu ponoviti uspjeh reprezentacije Hrvatske iz 1998. godine, koja je pod njegovim vodstvom osvojila treće mjesto u svijetu.
 
Sušić namjerava pojačati ekipu do Svjetskog prvenstva u Brazilu jer smatra da svaka ekipa na velikom takmičenju mora imati 22 kvalitetna nogometaša, što, prema njegovom mišljenju, BiH u ovom trenutku nema.
 
– Mi još ne znamo našu pravu snagu jer još uvijek nismo pobijedili veliku nogometnu naciju. Uskoro ćemo imati priliku da vidimo koliko vrijedimo u prijateljskoj utakmici protiv Argentine, ali siguran sam da ćemo ekipu morati pojačati novim, kvalitetnim imenima. U ovom trenutku mi nemamo dovoljan broj kvalitetnih igrača da možemo imati velike ambicije – objasnio je Sušić.
 
Sušić i Osim su suglasni da je napredak reprezentacije BiH započeo formiranjem komiteta za normalizaciju NS BiH, kojim je Osim predsjedavao, a iza kojeg su stajale FIFA i UEFA, kao i nogometni radnici iz BiH koji su reprezentaciji željeli samo dobro.
 
– Komitet je stvorio atmosferu u Savezu i reprezentaciji u kojoj se moglo raditi. Na neki način smo ujedinili i publiku u BiH. U reprezentaciji više nije bilo važno ko se kako zove, već ko je bolji. To je započeo Blažević u svom mandatu, a dovršio Sušić – objasnio je Osim.
 
Sušić je zaključio da je sve bilo lakše uz vjerne navijače Bosne i Hercegovine koji su nesebično bodrili reprezentaciju i u najdaljim evropskim destinacijama.

(FENA)

819 Posjeta 1 Posjeta danas