ANANAS (Ananas comosus)

ananas

 

 

 

 

 

 

 

Tropsko voće ananas omiljeno je zbog ukusa i prijatnog mirisa,ali malo ko zna koliko je ljekovito.Australijski naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja u Kvinslendu,u molekulima ovog specifičnog ploda otkrili su moćan antikancerogeni sastojak,šti bi moglo da doprinese proizvodnji novog lijeka protiv ove opake bolesti.

Iz mrvljenih peteljki ananasa,koje se inače koriste za omekšivanje mesa,posvjetljavanje piva ili farbanja kose,naučnici su izdvojili dva molekula bromelina.Jedan od njih podstiče imunološki sistem da uništava kancerogene ćelije,dok drugi blokira određeni protein,odgovoran za čak 30% slučajeva pojave svih oblika karcinoma.

Među njima posebna djelotvornost ispoljena je na kancerogenim ćelijama dojke,pluća,debelog crijeva,jajnika i melanoma.Iako su potrebna dalja istraživanja,stručnjaci preporučuju najmanje tri obroka ananasa dnevno,kako bi se postigao eventualni antikancerogeni efekat.

Za bromelin se zna da je veoma efikasan u tretiranju lokalizovanih zapaljenja sa edemima,odnosno da smanjuje upale,otoke i ožiljke.Također,djeluje pozitivno na jačanje ugroženog kolagena u tkivu zahvaćenom celulitom,poboljšava drenažu tkiva i olakšava varenje proteina.Bromelin iz ananasa brzo i djelotvorno smanjuje i bolove.Mišljenje naučnika je da bromelin razgrađuje proteine u krvi,te na taj način smanjuje upale koje izazivaju bol.Istovremeno štiti zglobove od slobodnih radikala.

Ananas se preporučuje i kao pomoć pri mršavljenju,za eliminaciju celulita,protiv bora i otoka.Kada je riječ o hiperpigmentaciji kože uzrokovanoj starenjem,dobri poznavaoci tvrde da bromelin i tu izuzetno efikasno djeluje.

Narodni ljekari ananas preporučuju i kod upale pluća,bronhitisa,anoreksije,nekih vrsta alergija,gušavosti,grebanja u grlu,ateroskleroze.Zbog zavidnih količina celuloze,treba ga uzimati kod otežanog varenja.Ananas štiti od slobodnih radikala,a zbog velike količine šećera ne preporučuje se jedino dijabetičarima.

Ananas sadrži i dosta ugljenih hidrata,a od minerala kalij,natrij,kalcij,magnezij,fosfor i mangan.Ima i biljnog pigmenta karotina,a među vitaminima izdvajaju se vitamin C,E i vitamin B grupe.Najbolje je jesti ga svježeg,jer tako najpovoljnije djeluje na zdravlje.Savršen je poslije večere jer njegovi enzimi pomažu varenje.

Izvor:Novosti-Život plus

775 Posjeta 1 Posjeta danas