WERNER SCHACHINGER: BOŠNJACI DOLAZE! (I)

bosnjaci

 

JEDAN MARŠ

Ko zna marš „Bošnjaci dolaze“?

Gotovo svi moji prijatelji i poznanici mi na pitanje odgovaraju sažaljivim slijeganjem ramena.Ali,kad sam im s trake pustio taj sjajni marš,skoro svi su rekli:“Da,to znam.Samo nisam znao da se to zove BOŠNJAČKIM MARŠEM.“

Ni sa mnom nije bilo ništa drukčije dok se nisam sasvim posvetio Bošnjacima.

JEDNO IME ULICE

Nakon što je BiH pješadijska regimenta br.2,najhrabrija među svim regimentama čitave A-U armije,godinama bila garnizonirana u Grazu,prije nego što je 1915.premještena u Lebring,oči stanovnika Graza s ponosom su se odmarale na tim momcima iz BiH,željelo se trajno zadržati ime te zaslužne regimente i time bar u maloj mjeri utkati ime Bošnjaka u život onih rođenih poslije.

Jedna grupa nekadašnjih oficira i vojnika,među njima i hauptmann u mirovini Ferdinand Fauland,koji je svojim anegdotama o staroj armiji još i danas pojam svim prijateljima vojnika i koji je i sam služio u BiH-om žandarmerijskom korpusu,postigla je svoj cilj.

Ona sad postoji,Zweierbosniakengasse(Ulica Bošnjaka „dvojki“-op.pr.).

U XVI.gradskom okrugu Graza,Webling-Straggang,u blizini kasarne Gablenz,ide paralelno s Strabganger Strasse.

DVIJE SPOMEN PLOČE

U počasnoj dvorani crkve Milostivog srca,Annenstrasse/Sudtiroler Platz,u centru Graza,ranijoj garnizonskoj crkvi,među spomen-pločama starih gradskih regimenti nalazi se i ona BiH pješadijske regimente br.2.Isklesana u kamenu,objavljuje bratstvo po oružju Pj.r.27 i Bh.pj.r.2 u spomen na čuvenu bitku za Monte Melettu punu žrtava,7.juna 1916.

I u Beču,u Armijskom povijesnom muzeju,nalazi se jedna spomen ploča.Podarilo je,1929.g.Drugarsko udruženje Bošnjaka „jedinica“palim drugovima svoje regimente.Stavljena je na desni stub ulaza stubištu u Dvoranu slavnih i posjetiteljima objavljuje postojanje Bošnjaka u velikoj armiji A-U Monarhije.

Drugarske udruge dviju regimenti,Bh.pj.r.1 i Bh.pj.r.2,nakon mnogo godina-smrću starog gospodara-raspale su se.Ali,ostale su nam sačuvane ploče koje su postavile.

JEDAN SPOMENIK

O BiH-oj pješadijskoj regimenti br.4 priča spomenik usred vojničkog groblja u Flitschu(Bovecu).Nalazi se nekoliko km izvan naselja,na istočnom obronku snažnog Rombona,žrtvenog brda hiljada vojnika.

Tu,u stijeni,isklesani stoje carski strijelac i Bošnjak kao predstavnici svih ostalih regimenti koje su tu prolile krv i odbranile taj masiv od svih napada Talijana.

Taj spomenik napravio je Ladislav Kofranek,kipar iz Praga.Na tom groblju počiva oko 400 Bošnjaka,zajedno s mnogo drugih mrtvih iz carskih zemalja Monarhije.

JEDNA KNJIGA

Nijedan spomenik od kamena ne podsjeća na postojanje BiH pješadijske regimente br.3.Tek jedna knjiga napisana rukom hauptmanna Pere Blaškovića koji je čitav rat pripadao toj smjeloj regimenti.Najprije kao četni,a poslije i kao bataljonski zapovjednik.Pri kraju rata,imao je zadatak da odvede u zarobljeništvo najveći dio Bh.pj.r.3.Ostao je zauvijek vezan za tu izvanrednu bošnjačku regimentu.

S Bošnjacima u svjetskom ratu,tako se zove ta knjiga,iskrena,bez uljepšavanja,knjiga na čast Bošnjacima Bh.pj.r.3.

Izdana 1939.u Beogradu,na s-h jeziku,odavno je izvan prodaje.Vrlo malo ljudi je posjeduje i čuvaju je kao oči u glavi.slučajno je našavši u antikvarnici ili je kupivši na buvljoj pijaci.Bila je dragocjena svakome kome stari Bošnjaci mnogo znače.

Izvor:Bošnjaci dolaze(1879-1918)-Elitne trupe u K.u.K.armiji

2052 Posjeta 1 Posjeta danas