Bosanski hercegovac u Norveskoj, norvezanin u BiH

 

Ibrahim

 

 

 

 

Objavljujemo tekst koji je napisao Ibrahim Fazlić, sin Admira i Jasmine, specijalno za sijelo ljubušaka u Oslu.

 

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

Zapadnohercegovačka Županija

Općina……… Ljubuški

Izvadak iz matične knjige rođenih

Prezime …. Fazlić

Spol …. muški

Ime …. Ibrahim

Dan. mjesec. godina i sat rođenja …. 9. (deveti) ožujka 1994.

Mjesto i općina rođenja …. Harstad, Norveška

Državljanstvo …. BIH

NACIONALNOST …….. MUSLIMAN

…………………………………………………………………….. Kako to? .. Jao jesu glupi…Jedino neko ko ne vidi dalje od svog nosa bi mogao nešto tako uvesti u službeni državni dokument. Budale. Hajde to nećemo više komentarisati jer je zadnja izreka na mome rodnom listu tako primitivna i neodgojena da se nećemo spustiti na njeno mjesto…

Ipak je nacionalnost interesantna tema za nas. Čista nacionalnost bez plekanja religije kad hoćemo da definišemo riječ NACIONALNOST.

Kad smo u Norveškoj mi smo bosanci a kad smo u BiH mi smo norvežani. Nikad da nam nacionalnost paše sa domovinom. Možda se pitaš zasto spominjem Norvešku kad pričam o domovini, a možda se pitaš zašto spominjem Bosnu kad pričam o domovini. A možda se ne pitaš ni jedno ni drugo već zašto spominjem dvije zemlje kad domovina može biti samo jedna…  ili u našem slučaju nijedna. – to je bila mala šala.

Prije mi je bilo teško definisati iz koje sam zemlje. Gdje god dođem, osjećam se ko stranac. Zato sam i prihvatio taj osjećaj i počeo kukat o Norveškoj kad sam u njoj, a isto tako o Bosni kad sam tu. Govorio bih da je sve puno bolje u zemlji u kojoj se ne nalazim. Kao na primjer norvežanima bih govorio kako je Norveška pustinja, da su ljudi hladni i zatvoreni i nastavio bih objašnjavati o BiH (Be i Ha) i kako smo mi Bosanci strastveni i puni života. A kad bih boravio u BiH govorio bih kako se mi norvežani samo brinemo o našem poslu i da se ne bavimo virenjem preko komšijine ograde. Jednostavno sam pričao o suprotnostima izmedu dvije kulture i pojačavao ih.

Još uvjek ponekad znam kukati na ovaj način. Možda je to način kojim štitim moju dvojnost. Da na ovaj način usadim u svijest mojim poznanicima da ja imam drugu zemlju, dvije zemlje.

Naš um je dosta otvoren da može primiti dvije kulture, dva nacionaliteta. Dvojnost nudi perspektivu na obe kulture i možeš kao pojedinac izabrati koje, ze tebe, pozitivne aspekte hoćeš da zadržiš iz svoje dvije zemlje. Negativne osobine se ne moraju odbaciti i zaboraviti, treba ih zapamtiti da bi se spoznala slika društvenih suprotnosti.

Ja se najbolje družim sa ostalim strancima druge generacije, posebno bosansko-norveške. Bez obzira koliko bili različiti, ova dvojnost stvara razumjevanje među nama, specijalno kod ostalih BeHa – noškića.

Dupla kultura ipak ne znači dupli identitet, kao što sam prije mislio. Jedan je identitet, ali se sastoji od dvije kulture i još nešto dodatno. Kad već pričam o identitetu hoću da spomenem da nacionalitet nije sinonim sa identitetom.

Nemojte nikad zaboravit da je to što opisujem bogatstvo. Trebamo ovu dvojnost prenijeti budućim generacijama. Gdje god u svijetu da se nalazimo trebamo da znamo odakle potičemo, ko su nam preci, kako su živili, kakva im je kuhinja, koji su jezik pričali. I probati što bolje možemo da sudjelujemo u tome.

Zato je ovaj skup potreban i stvarno definiše našu situaciju. Malo ljubuško ostrvo u glavnom gradu Norveške. Unutar prostorije se nalazi Ljubuški, kroz nas je atmosfera grada prisutna. Ako izađemo vani da zapalimo ili da povučemo malo svježeg zraka, nalazimo se opet u Norveškoj.

Žao mi je što nisam tu s vama, a tako bih želio.

Prezime …. Fazlić

Spol …. muški

Ime …. Ibrahim

Dan. mjesec. godina i sat rođenja …. 9. (deveti) ožujka 1994.

Mjesto i općina rođenja …. Harstad, Norveška

Državljanstvo …. BIH

Nacionalnost …… svijet.

Čuvajmo prošlost, a otvorimo se za budućnost. Uživajte!

Fiko zastave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Šefik Fiko Konjhodžić

 

1679 Posjeta 1 Posjeta danas