Vrhovni sud Indije podržao zakon: Homoseksualnost izjednačena s kriminalom

siki

Vrhovni sud poništio je mjeru Višeg suda u Delhiju kojim se 2009. godine dekriminalizira homoseksualnost. Sud je rekao da je na parlamentu da odluči. Prema članu 377, 148-godišnjeg kolonijalnog zakona, istospolna veza je “neprirodna uvreda” i kazna za nju je 10 godina zatvora.

“Nekoliko političara, društvenih i religijskih grupa pisale su peticiju Vrhovnom sudu da donese i zakon koji je bio na tragu odluke iz 2009. godine”, rekao je Justice GS Singhvi, glavni sudija Vrhovnog suda u svojoj odluci.

“Na parlamentu je da donese zakon o ovom pitanju. Zakon mora izbrisati mjeru član 377 iz zakona prema preporukama državnog tužioca.

Aktivisti koji se bore za prava gay populacije kazali su kako je odluka Vrhovnog suda razočaravajuća i da će se boriti da sud ponovo razmotri tu odluku.

“Ova odluka je totalno neočekivana. Ovo je crni dan”, rekao je Arvind Narrain, avokat iz Alternatiuvnog advokatskog foruma za prava gay populacije.

No, ovu odluku su religijske grupe i neki lideri muslimanske i kršćanske zajednice dočekali s oduševljenjem i podržali su je.

“Vrhovni sud podržao je stoljetnu tradiciju Indije, sud nije donio nikakvu zabranu građanima već podržao razumijevanje i vrijednosti u velikom dijelu zemlje”, rekao je Zafaryab Jilani, član All India Muslim Personal Law Boarda.

U mjeri koju Viši sud u Delhiju donio 2009. godine, opisao je član 377 kao diskriminatoran i rekao da se seks između odraslih osoba istog spola ne treba tretirari kao zločin.
(Klix.ba)

670 Posjeta 1 Posjeta danas