Čudesni eliksir- NAR (sastav, upotreba, ljekovitost)

siapak 

Nar, simbol ljubavi, plodnosti i rajskih užitaka, uzgaja se već 5.000 godina. Ima puno, puno koštica ( i više od 600), a od pamtivijeka se jede ne samo zbog svog okusa, već i ljekovitosti. Osim o fantastičnom okusu njegovih zrelih sjemenki i jela u kojima se koristi poput povrtnih i voćnih salata, krema, umaka i sladoleda, naveliko se raspravlja i o njegovoj hranjivosti i ljekovitim svojstvima.

Nar ili šipak je voće sezone. Esenciju nara možete staviti i na kosu ili na kožu. Posljednjih nekoliko godina na tržištu su se pojavile stotine novih proizvoda na bazi tog voća.

 

Sastav nara

Nar je pun vitamina C i smatra se odličnim sredstvom protiv upalnih procesa, a odličan je izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida. Sadrži fitohemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase, a ovo otkriće izuzetno je bitno za prevenciju osteoporoze.

Nar čisti arterije

Ovo zdravo voće može učiniti ono što čak i lijekovi ne mogu. Nar može očistiti arterije od nagomilanih masnoća. Većina ljudi ima bolesti srca i visoki krvni tlak zbog zadebljana na stijenkama arterija, što se događa zbog nagomilanih masnoća. Nar pomaže očistiti arterije i drži vas u dobrom zdravstvenom stanju.

1. Lipidi u srčanom mišiću

Redovno konzumiranje nara smanjuje količinu lipida koji se pohranjuju u srčanom mišiću. Lipidi su u osnovi masti. Dakle, nar ne dopušta da se masnoće pohranjuju u srcu.

2. Srčano širenje

Ponekad se srčani mišići počinju širiti zbog stresa i pretjeranog rada. Nar zaustavlja ovo proširenje srca iako su razlozi za to još uvijek nepoznati.

3. EKG

Ako redovno jedete nar, vaš EKG će imati manje varijacija. Ako imate stabilan EKG, onda je vaše srce u dobroj formi. Varijacije na EKG–u su simptomi bolesti srca. Dakle, nar pomaže da se obranite od koronarnih bolesti.

4. Oksidativni stres

Naše tijelo stalno prolazi kroz oksidaciju. Rezultat ovog procesa je oksidativni stres. Najosnovnija nuspojava oksidacije je starenje mišića. Ljekovitost nara pomaže da se smanji utjecaj oksidativnog stresa na vaše tijelo.

5. Djeluje protuupalno

Svi znamo da nar ima protuupalna svojstva. To ne dopušta vašim mišićima i zglobovima da nabubre. Ukratko, pomaže da zaštitite tijelo od boli i patnji.

Nar sprečava metastaziranje raka dojke

Sok od nara već je otprije poznat kao aktivan sastojak u borbi protiv nekoliko vrsta tumora, no istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je da on prekida tri ključna procesa u razvoju metastaza raka dojke. Rezultati su toliko ohrabrujući, da su znanstvenici izjavili kako je sok od nara potencijalno jako učinkovita metoda za prevenciju raka općenito. Za sok od nara je još ranije utvrđeno kako je odličan borac protiv raka pluća, kože, debelog crijeva i prostate; a sada je otkriveno da potiskuje pro-inflamatorne citokine koji su zaslužni za upalne procese u organizmu. Vršena su istraživanja u okviru kojih su primjenjivane dvije različite koncentracije soka od nara na određene stanice raka, a koje su pokazale da je 1% koncentracije soka potpuno zaustavilo rast stanica raka, dok je 5% koncentracije soka zaustavilo i ubilo značajne dijelove stanica raka. U ovom su istraživanju žene (prosječne težine 75 kg) pile tri šalice nara dnevno, što je u uobičajenim uvjetima možda malo i previše. Ipak, istraživanja su pokazala da i jedna šalica soka od nara ili konzumiranje u vidu suplemenata smanjuje rizik i pruža određenu razinu zaštite od raka, pa i raka dojke. Veliki potencijal nara leži u činjenici da ima visoku koncentraciju antioksidansa, koji su povezani s prevencijom raka u više različitih istraživačkih studija.

Nar kao eliksir mladosti

Drevni simbol zdravlja i plodnosti danas se naziva supervoćem zbog obilja blagotvornih tvari. Posebni su njegovi aduti snažni antioksidansi, polifenoli i dragocjena punicična kiselina (omega-5) koja snažno potiče imunitet i obnavljanje stanica. Upravo je punicična kiselina među najmoćnijim anti-age sastojcima nara jer pomaže obnavljanju i jačanju kože. Tako spriječava nastanak bora i ”pegla” one već postojeće, vraćajući koži čvrstoću i jedrinu. Zbog jedinstvene kombinacije dragocjenih tvari nar je, kažu, najsveobuhvatniji prirodni tretman protiv starenja. Odlično njeguje i kosu, dajući joj više vitalnosti i volumena.

Nar protiv bronhitisa i probavnih smetnji

Nar pogoduje kod bronhitisa i tuberkuloze, djeluje protiv čira na želucu i probavnih poteškoća te općenito smanjuje štetne posljedice nastale uslijed alkohola, pušenja, UV-zračenja i onečišćenja okoline. Sok i pripravci od nara djeluju protiv upala izazvanih virusima i bakterijama (testira se učinak nara na HIV virus), potiču zacjeljivanje rana te primjerice smanjuju reumatske bolove, poteškoće sa zglobovima, posebno artritis. K tome, nar pogoduje zdravlju sluznice i zubnog mesa.

Nar za zdravlje žene

S obzirom da sadrži i biljne hormone, fitoestrogene, nar dokazano pomaže u slučaju hormonalne neravnoteže te ublažava neželjene simptome prije i za vrijeme menstrualnog ciklusa, a posebno u razdoblju klimakterija i menopauze. Stoga, između ostalog ublažava ili spriječava nagle promjene raspoloženja, umor, noćno znojenje, navale vrućine i crvenilo kože i suhoću sluznice te što je posebno važno, djeluje i u slučaju osteoporoze. K tome, nar pogoduje i spolnoj želji, pa su primjerice u antičkom Rimu mlade djevojke nosile njegov cvijet u kosi kako bi dale do znanja da su zrele i spremne za ljubav. Konzumiranje ploda i soka od nara koristi i u trudnoći, jer pozitivno djeluje na prenatalni rast i razvoj djeteta, posebno njegova mozga.

Nar smanjuje osjećaj gladi

Znanstvenici iz Škotske su otkrili da svakodnevna konzumacija nara može regulirati oslobađanje hormona gladi i smanjiti apetit, a istovremeno potaći stvaranje osjećaja sitosti. U svrhu istraživanja, znanstvenici su proizveli suplement nara. U istraživanju je sudjelovalo 29 osoba, a znanstvenici su ih podijelili u 2 grupe. Jedna grupa je svakodnevno uzimala suplement šipka koji je proizveden od kore i sjemena šipka. Nakon 3 tjedna, grupa koja je uzimala suplemente, je u prosjeku jela čak 22% manje u odnosu na sudionike koji nisu uzimali suplemente. Suplement nara je kod 12% sudionika smanjio osjećaj gladi, kod 21% njih je smanjio želju za hranom, njih 16% su se znatno prije osjećali sitima, a 15% sudionika je izjavilo da se osjeća zadovoljnije.

Merak.ba, Pripremio: Adis Kriko 

766 Posjeta 1 Posjeta danas