Kulturno Društvo Bošnjaka Preporod – Norveška

 

preporod

 

 

 

U Norveškoj djeluje Kulturno društvo bošnjaka “Preporod”. Ovih dana su pokrenuli akciju omasovljavanja članstva. Želimo podržati ovu akciju i apelovati našim građanima da se prijave u ovu organizaciju. Plaćanjem minimalne članarine pomažete višestruko. Član upravnog odbora “Preporoda” je i naš ljubušak Adis Delalić. Donosimo neke informacije o društvu prenesene sa njihove web-stranice i Facebook stranice.

 

Kulturno Društvo Bošnjaka Preporod je osnovano 22.11.1996. godine.

Preporod je vanstranačka organizacija čiji je osnovni programski cilj očuvanje svih vrijednosti nacionalnog bića Bošnjaka u skladu sa pozitivnom historijskom tradicijom, što podrazumijeva stalno unapređivanje i njegovanje kulturno-društvenog života bošnjačkog naroda, te održavanje bliskih kulturnih i sličnih veza i suradnje sa svim narodima koji žive na području Norveške, a i šire.

Za više informacija iz tekućih aktivnosti preporučujemo da pogledate našu Facebook stranicu:

www.facebook.com/preporod.norveska

Intervju Predsjednice Sanele Numanović u Bosanskoj pošti:

“Preporod” u Norveškoj želi da omasovi svoje članstvo

Fahro Konjhodžić 04/10/2013, Norveška

Sanela Numanovic Foto:
Kulturno društvo Bošnjaka ”Preporod” u Norveškoj djeluje od 1996. godine. U sedamnaestogodišnjem radu ovog udruženja za kulturu među našim raseljenim bilo je uspona, ali i padova u intenzitetu aktivnosti. U posljednje vrijeme, primjetno je, da je ovo udruženje ponovno postalo bitan faktor u prezentaciji bh. kulture u Norveškoj. Međutim, problem članstva i dalje postoji. Zato je predsjednica Sanela Numanović, u svom obraćanju na posljednjoj manifestaciji, apelirala za omasovljenje udruženja. Zvanično, trenutno “Preporod” ima oko šezdesetak članova.
– Vrlo je važno da se naša organizacija omasovi, kaže Sanela Numanović. Samo tako možemo ostvariti zacrtane ciljeve u prezentaciji naše kulture. Živimo ovdje u zemlji gdje smo na neki način okruženi drugom kulturom, kulturom naših domaćina, ali je vrlo važno da zadržimo fokus i na onome što je naše, što je vezano za naše porijeklo. Svi mi koji živimo ovje u Norveškoj smo na neki način ambasadori naše kulture, ali društvo može djelovati samo kada ima dovoljan broj članova. Isto tako, ništa manje važno nije ni to da našu kulturu prezentiramo našoj omladini, onima koji su rođeni ovdje ili su odrasli u Norveškoj. Važno je da i oni budu uključeni u naše aktivnosti, kako bi što više naučili o nama i našim stvaraocima.
Pozitivno je da su na posljednjim manifestacijama dvorane uglavnom bile popunjene. Imali smo prosječno oko stotinjak posjetilaca i to je zaista dobra posjeta. Ipak, mi zvanično imamo daleko manji broj naših članova – oko šezdesetak, i ovaj broj bi trebao biti daleko veći!
Tokom protekle godine, ”Preporod” je imao nekoliko zanimljivih manifestacija, koje su rađene samostalno ili u suradnji sa durgim organizacijama. Tu je, prije svega, učešće na obilježavanjima značajnih datuma vezanih za BiH, Dani državnsoti i nezavisnosti.
U martu je održana Godišnja skupština, a istovremeno i prezentacija novih djela Edhema Trake i gosta iz Zagreba, dopredsjednika tamošnejg ”Preporoda” Filipa Mursela Begovića. Tu je također zvanično izrečena podrška protestu protiv zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu i još neke aktivnosti.
”Preporod” je tokom ove godine učestvovao u obilježavanju dvadeset godina boravka naših ljudi u Norveškoj, organizujući prezentaciju bh. stvaralaštva u ovoj zemlji. Organizovana je i prezentacija udruženja “Obrazovanje gradi BiH” uz gostovanje njegovog utemeljivača generala Armije BiH Jove Divjaka i druge predstavnike. Većina manifestacija se u posljednje vrijeme održava u prostoru nove zgrade BH ambasade u Oslu, pa je ona postala i svojevrsni centar za promociju bh. kulture.
Naravno, to nije sve. Već za sredinu decembra smo predvidjeli organizovanje izložbe slika Nedžada Mahića, a vjeroivatno ćemo učestvovati i u obilježavanju Dana državnosti 25. novembra. Već se počelo raditi na pripremama aktivnosti za narednu godinu. Cilj nam je da okupimo što više mladih i da ih pokušamo uključiti u aktivitete preko odgovarajućih književno-jezičkih radionica. Znademo da naša djeca i omladina govore naš jezik, ali ne znaju pisati, a ni pri čitanju nisu baš najbolji. Jedna od ideja je da pokrenemo inicijativu za organizovanje sati maternjeg jezika u školama ili da mi napravimo svoju vlastitu školu našeg jezika. Smatram da je veoma važno ovo uključivanje naše omladine kako se ne bi “otuđili” i kako bi im usmjerili fokus i na naše stvaralaštvo.”Preporod” je vanstranačka i politički nezavisna organizacija, čiji je osnovni programski cilj očuvanje svih vrijednosti nacionalnog bića Bošnjaka, u skladu sa pozitivnom historijskom tradicijom. To podrazumijeva njegovanje i prezentaciju bosanske kulturne baštine, tradicije i jezika kao glavnog segmenta očuvanja našeg identiteta, te izgradnju mostova kulture i saradnje sa svim narodima koji žive na području Norveške, kao i šire.
Zato pozivam naše građane u Norveškoj da svojim članstvom podrže i omoguće rad našeg kulturnog društva u Norveškoj. Isto tako ih pozivam da se i sami angažuju i prisustvom uveličaju kulturne manifestacije u narednom periodu. Posebno želim naglasiti da je moguća svaka suradnja, da želimo da nam se naši građani jave sa svojim idejama koje ćemo rado razmotriti i da eventualno učestvuju u njihovoj realizaciji. Također ćemo prihvatiti svaku ideju i suradnju sa našim lokalnim uduženjima i klubovima iz cijele Norveške.
Član Kulturnog društva “Preporod” može postati svako ko uplati godišnju članarinu od 150 nok na konto 0530 40 69092, KDB Preporod. Sva sredstva od članarine se koriste isključivo za organizaciju kulturnih manifestacija. Više informacija na web stranici http://www.preporod.no           

 

 

1234 Posjeta 1 Posjeta danas