IN MEMORIAM:ALILOVIĆ(JURE) JURE-JUKA(1926-2013)

juka

 

Latinska poslovica kaže:Ne zaboravi staru stazu i starog prijatelja!

Starom stazom su se kretali naši roditelji sa Jukom Alilovićem.

U tom kretanju bujao je život,drugarstvo,prijateljstvo i uzajamna ljubav.

Tako je Juka Alilović postao prijatelj naših očeva i majki i to prijateljstvo je bilo isprobano kroz razne situacije u ratu,miru,poraću.

Prijateljstvo je postalo vezivno tkivo mladosti naših očeva i građana Ljubuškog.

Juka Alilović je bio učenik molerskog zanata kod legendarnog Augustina(Guste)Borasa.Gusto je odgojio plejadu molera i ličilaca našeg grada.Tu nije  bilo samo učenje moleraja nego i životnih situacija koje su prolazile kroz različite mijene,različita vremena,uspostavljajući društvene odnose sa različitim ljudima.

Među njima preovlađavali su Pregređani kao Rade Bošnjak,Vlada Prlić,Ćane Paradžik,Drago Majstorović(Plisko),Ilija Dževlan,Mucić(Puto),Lučić,te Juka i Iko Alilović…Svi su oni stanovali na rubnim dijelovima kuća naših očeva i međusobno su izgradili odnose koji se ne zaboravljaju.

Takav je bio i naš Juka Alilović.On je postao isprobani prijatelj gotovo svih Bošnjaka u Ljubuškom za vrijeme ratnog stanja(1992-1995) .On je posjećivao i hrabrio porodice sa kojima je proživio mladost,usput donoseći prigodnu pomoć u količini koliko je mogao svojim standardom i htijenjem.Znaju to porodice Konjhodžića,Delalića i svih onih koji danas osjećaju tugu nakon odlaska prijatelja.U mraku je Juka bio svjetlost koja je prodirala u kutke mraka,osvjetljavajući pukotine i puteve izlaska.

Juka je bio strastveni ribolovac.O ribarenju je mogao pričati satima i zainteresirati i one koji nisu voljeli do tada ribolov.U ribarenje je odlazio sa prijateljima među kojima su bili Dževad(Ibrahima)Konjhodžić,Adnan(Dževada)Konjhodžić i drugi koji su voljeli Juku,njegovu narav,njegov karakter i ljudstvo sa kojim je plijenio.

Ostali su tragovi koji se ne brišu!

Ostala su sjećanja koja ne blijede!

Juka Alilović-dobrota koja se pamti!

“Nema rastanka

Nema smrti

Ako osluškujem vjetar

Čujem tvoj glas

Ako u smrt gledam

Čujem tvoju pjesmu”(Jure Kaštelan)

Izražavamo sućut obitelji Juke Alilovića!

Sprovod pokojnog Juke Alilovića je u subotu 21.12.2013.godine u 14 sati.

Kemal Mahić

1453 Posjeta 1 Posjeta danas