Počele pripreme za izgradnju autoceste od Počitelja do Zvirovića

autocesta-obilazak-pocitelj

Predstavnici Evropske investicijske banke (EIB) bili su u trodnevnoj radnoj posjeti JP Autoceste FBiH u Mostaru. Na održanim sastancima prezentirani su završeni projekti na Koridoru 5C, dinamika radova na osam aktivnih gradilišta, kao i budući projekti.

Predstavnici EIB-a su obišli završenu poddionicu Kravice – Bijača, međunarodni granični prijelaz Bijača, dionicu u izgradnji Zvirovići – Kravice kao i buduću trasu dionice Zvirovići – Počitelj.

Razgovarano je i o finansiraju novih projekata te je izražena spremnost EIB-a da finansira izgradnju nove dionice Zvirovići – Kravice dužine 11 kilometara. U sklopu ove dionice, koja je trenutno u fazi izrade glavnog projekta je i most Počitelj, koji će se nalaziti sjeverno od grada i koji je dužine 975 metara i visine 85 metara, a čija bi izgradnja trebala početi krajem godine.

Održan je i sastanak sa načelnikom Općine Čapljina Smiljanom Vidićem gdje je razgovarano o poslovima na eksproprijaciji zemljišta kao i položaju mosta Počitelj.

“Na održanim sastancima dogovoreni su tehnički i drugi detalji vezano za izradnju dionice Zvirovići – Počitelj. Tokom ove godine pokrenut ćemo tendersku proceduru izbora izvođača radova, a početak radova očekujemo krajem godine. Ovim projektom nastavit ćemo izgradnju južnog dijela Koridora 5C, čime će se autocestom spojiti općine Međugorije i Počitelj, što je od posednog značaja za ekonomski i turistički razvoj ovog dijela Hercegovine“, izjavio je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

Pozitivno je ocjenjena dinamika izvođenja radova u zadnje dvije godine na Koridoru 5C. Kao jedan od finansijera Sarajevske zaobilaznice, predstavnici EIB-a su izrazili zadovoljstvo što je JP Autoceste FBiH preuzelo izgradnju dijela Sarajevske zaobilaznice (LOT 3) od Butila do Vlakova te obezbijedilo nedostajuća sredstva kako bi izgradnja bila završena. Završetak ove dionice je planiran za ljeto ove godine čime će se modernom autocesetom spojiti Zenica i Tarčin.

Ovim JP Autoceste FBiH pored završetka 102 km autoceste tokom ove godine, nastavljaju pripreme za izgradnju novih dionica na Koridoru 5C, saopćeno je iz Autocesta FBiH.
  

895 Posjeta 1 Posjeta danas