Mostarska šuga

mostar smece

 

Izgleda da je svaki problem u Mostaru, pa čak i onaj najbanalniji poput odvoza smeća, deklariran kao nepremostiva politička prepreka vladajućih elita koje već deset godina od Mostara prave“ grad slučaj“ na osnovu kojeg skupljaju jeftine političke poene

Scabies ili šuga je parazitna bolest površinskog dijela kože, gdje maleni i neuočljivi parazit polaže svoja jaja i stvara neugodnosti, poput svraba. Za ovu bolest kažu da se javlja tamo gdje su higijenski uvjeti nepogodni, u ruralnim dijelovima, na područjima gdje voda i nije lako dostupna, u skučenim prostorima te najbrže u bliskom kontaku sa zaraženom osobom. Zaraza se širi rapidno pogotovo ako su higijenski uvjeti zajednice neadekvatni.

Šuga nije jedina bolest koja već duže vrijeme hara ulicama grada Mostara. Pored tog jezivog svraba, paraziti koji vladaju ovim gradom zadnjih deset godina nemaju ništa manje štetne nuspojave. Širenju mostarske šuge uveliko pridodaje i činjenica da se na jednoj strani obale rijeke Neretve već nekoliko sedmica ne odvozi smeće, lako možemo zaključiti da se paraziti uspješno razmnožavaju. Nedostatak tolerancije i razumijevanja na ekološkom a i bilo kojem drugom nivou u ovom gradu je apsolutan.

J.P. „Komos“ sa svojih 138 radnika već je u generalnom štrajku od 15.1.2014. godine zbog neisplaćenih (da preciziramo četiri) prošlogodišnjih plaća, zbog neprestanih zahtjeva da se provede Odluka Gradskog vijeća donešena 2006. godine i Odluka Ustavnog suda FBiH iz 2013. godine o osnivanju jedinstvenog javnog poduzeća za obavljanje komunalnih poslova te da se što prije riješi njihov status quo.

Financijski problemi koji su nastali u ovom poduzeću su počeli kada im je Grad oduzeo deponiju za odlaganje smeća te kada su im umanjili sredstva za komunalnu djelatnost čime su radnici ostavljeni na cjedilu. Radnici očekuju da će usvajanjem ovih odluka o formiranju novog poduzeća riješiti svoje pitanje. Tim postupkom većina radnika bi ostala na svojim poslovima te bi nastavili obavljati komunalne djelatnosti.

Međutim, gradonačelnik Ljubo Bešlić smatra da je J.P.“Komos“ – poduzeće koje je predimenzionirano te da nemaju toliko posla koliko imaju uposlenika i da treba biti izvršena reorganizacija i tek tada ujedinjenje. Smatra da je to političko pitanje i da on ne može donijeti odluku o ujedinjenju nego samo provesti politički dogovor.

Izgleda da je svaki problem u Mostaru, pa čak i onaj najbanalniji poput odvoza smeća, deklariran kao nepremostiva politička prepreka vladajućih elita koje već deset godina od Mostara prave“ grad slučaj“ na osnovu kojeg skupljaju jeftine političke poene.

Nažalost, zahvaljujući pogrešnoj i destruktivnoj politici čelnih ljudi Mostara, od grada koji je u 7. mjesecu 2005. godine uvršten na listu UNESCO-ove svjetske baštine kao jedan od jedinstvenih, kulturnih mjesta na našoj planeti, danas je deponija ne samo smeća već necionalističkih prekrajanja i potkusurivanja onih koji su „donijeli“  šugu u grad Mostar devedesetih godina prošlog stoljeća. Kad će šuga otići iz Mostara, odgovor mogu dati samo građani Mostara.

Tacno.net, piše Maša Galić

827 Posjeta 1 Posjeta danas