OVAKO PUMPADŽIJE USPJEVAJU JOŠ UVIJEK DA KRADU!

pumpa

 

Posljednjih godina lopovi na pumpama su istrebljeni. Međutim, “stara garda” se ne miri da radi samo za platu pa krade kako zna i umije, piše Kurir.

Pumpadžije su poznate po lopovluku. Posljednjih godina uvođenje elektronskih kontrola ih je onemogućilo da kradu, ali oni ne odustaju. Evo čega su se sad dosjetili prevaranti na pojedinim pumpama u BiH…

Odavno je poznato da vam na benzinskim pumpama ukradu bar frtalj benzina. Niko i nikada nije uspio da stane na kraj pumpadžijama kod “štelovanja” brojčanika. Malo je vozača (ako ih uopšte i ima) da nisu posumnjali da su pokradeni prilikom svakog punjenja rezervoara.

Pumpadžije su sada pronašle i recept za krađu i prilikom plaćanja bankovnom karticom. Vozaču natoče gorivo, provuku karticu i izvuku obavještenje da zbog nedostatka novca nije realizovana transakcija. U sljedećem pokušaju, kada vozač zbunjen i šokiran obično kaže “nemoguće”, provuku karticu. Tada je odjednom sve uredu, transakcije je uspješno obavljena…

Evo primjera sa jedne benzinske pumpe iz sarajevskog naselja Stup. Sarajka Melisa V. je natočila benzin u vrijednosti 50 maraka. Radnik na benzinskoj pumpi provlači njenu viza karticu, obavještava je da nije obavljena transakcija. Ona ubjeđena da ima novca, tvrdi da je to greška. I ponovo provlači karticu. U drugom pokušaju dobila je račun i potvrdu da je novac skinut sa kartice.

– Radnik na pumpi mi je nerado dao onu prvu potvrdu na kojoj piše da nije obavljena transakcija. Bio je već zgužvao, ali kako sam već imala jedno loše iskustvo na pumpi u Vogošći, zatražila sam taj zgužvani papir i naravno račun koji je prošao na automatu – priča Melisa V., koja umalo nije ostala “kraća” za 50 maraka.

Nekoliko dana kasnije otišla je do banke da provjeri stanje. Tamo proknjižene dva puta uplate po 50 marakab na pomenutoj “Energopetrolovoj” benzinskoj pumpi sa Stupa. U roku od nepuna dva minuta skinute su joj obje uplate.
– U banci su odmah shvatili o čemu je riječ. Uvažili su izveštaj na kojem je, ne znaju ni oni kako, izbačena potvrda da nema novca, te mi vratili 50 maraka, a “Energopetrolovu pumpu” opteretili sa tih 50 maeraka. Neko će tih 50 maraka morati nadoknaditi, kazala mi je službenica – objašnjava sagovornica, prenosi Kurir

Očigledno je da su pumpadžije pronašle novi sistem. Zato, kod kartičnog plaćanja na pumpama ili u trgovinama obavezno uzimajte i one izvještaje na kojima piše da nema novca. Čuvajte fiskalne račune i te potvrde, te ih upoređujte sa stanjem na vašem računu u banci. Jer, “greške” se ne dešavaju slučajno nego sve su prilike – svjesno!

Savjet: Uvijek sipajte sami gorivo ili budite prisutni prilikom točenje, a ako plaćate karticom obavezno sačuvajte račune, pogotovo one za koje vam kažu da je odbijena “naplata” kod prvobitnog provlačenja kartice.

FreeBosnia.com

 

793 Posjeta 1 Posjeta danas