SVEČANO POTPISAN PROTOKOL O OBNOVI ALADŽA DŽAMIJE

aladzaprot

 

U Sarajevu je jucer svečano potpisan Protokol o obnovi Aladža džamije u Foči.
Protokol su potpisali direktor Generalne direkcije vakufa Vlade Republike Turske dr. Adnan Ertem i direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaid Zajimović.

 

Aladža džamija je sagrađena 1550. godine, a porušili su je srpski ekstremisti 1992. godine.
Svečanom činu potpisivanja u zgradi Gazi Husrev begove biblioteke u Sarajevu prisustvovao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjednik Odbora za obnovu Aladže Hamed ef. Efendić, muftija goraždanski, brojni dužnosnici i uposlenici Islamske zajednice, ambasador Turske u BiH Ahmed Yildiz, članovi delegacije Generalne direkcije vakufa Turske s direktorom dr. Adnanom Ertemom na čelu, zamjenica načelnika Foče Radenka Srndović i drugi gosti.

390 Aladza dzamija Foca33

Aladza Dzamija

Na početku svečanosti prvi se obratio predsjednik Odbora za obnovu Aladža džamije, muftija goraždanski Hamed ef. Efendić.

On je podsjetio na radnje koje su prethodile današnjem činu potpisivanja Protokola i zahvalio svima onima koji su doprinijeli da se dočeka ovaj značajni trenutak, posebno prijateljima iz Turske koji su prihvatili realizaciju obnove Aladže.

U ime načelnika opštine Foča obratila se zamjenica načelnika Radenka Srndović.
Potom se obratio direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović. On je izrazio zadovoljstvo što smo svi sudionici ovako velikog događaja u Islamskoj zajednici, potpisivanju Protokola o ponovnoj izgradnji prema njegovim riječima najljepše džamije na Balkanu. Rekao je da je to istorijski trenutak za sve Bošnjake, jer će se obnovom Aladže vratiti ponos Foči i svim Bošnjacima Podrinja. Zahvalio je dokazanim prijateljima iz Vakufske direkcije Turske koji su prihvatili projekat obnove Aladža džamije u Foči.

Nakon obraćanja direktora Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaida Zajimovića govorio je generalni direktor Generalne direkcije vakufa Vlade Turske dr. Adnan Ertem. Rekao je između ostalog da je ovo veliki dan za Bosnu i Hercegovinu i Tursku jer se danas obnavlja ono što je živjelo pet stotina godina.Kazao je da su njihovi prioriteti obnova starih kulturno istorijskih objekata ali i obnova starih prijateljstava i čuvanje mira.

Ambasador Turske u BiH Ahmet Yildiz je između ostalog rekao da će Turska uvijek davati podršku obnovi kulturne baštine. Istakao je da poseban značaj imaju ulaganja u Istočnu Bosnu, mjesto povratnika na svoja ognjišta.

potpisaladzareis

Reisu-l-ulema mr. Kavazović: Ujedinjeni smo u našim naporima da ovo zdanje bude na onom mjestu na kojem je vjekovima stajalo

Na kraju, prije svečanog čina potpisivanja obratio se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.
Na početku je Reisu-l-ulema sve prisutne poselamio i pozdravio te izrazio svoje zadovoljstvo što zajedno svjedočimo potpisivanju Protokola o obnovi Aladža džamije.

– Ta džamija je sagrađena od strane naših predaka, Hasan Nazira koji je svoj trud svoju zaradu i sve ono što je u svom životu ostvario uložio u izgradnju ovako lijepog zdanja kao što je bila Aladža džamija. Danas kada govorimo o njoj osjećamo prazninu i ovo je način da ta praznina bude popunjena, da Aladžu džamiju vratimo tamo gdje joj je mjesto, da je prije svega vratimo u Foču. Ona pripada Foči, prije bilo kojeg drugog određenja. Zbog toga smo danas sretni i radosni, mi svi ovdje kako iz Islamske zajednice tako i iz Republike Turske, ljudi iz grada Foče, ujedinjeni u našim naporima da ovo zdanje bude na onom mjestu na kojem je vjekovima stajalo.

Naravno ne možemo zaboraviti ono što se desilo ,nećemo to nikada zaboraviti, ali svakako da trebamo gledati na budućnost. Kako budemo gradili i obnavljali Aladža džamiju, ja se nadam i nekako priželjkujem da će se i povjerenje između Bošnjaka i Srba, muslimana i pravoslavaca u gradu Foči obnavljati. To je ono što nam je potrebno. Ako bude obnovljena samo Aladža džamija bez ovog povjerenja između dva naša naroda, između muslimana i pravoslavaca, kako u Foči tako i u Bosni i Hercegovini, naravno bila bi to samo još jedna obnovljena građevina.

Danas ovdje želim zamoliti dragog Boga da nam pomogne na ovom putu, da budemo svjesni da trebamo jedni druge i da se moramo okrenuti jedni drugima, rekao je između ostalog reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Nakon toga je Reisu-l-ulema uručio prigodne poklone u znak pažnje i priznanja Rijaseta i Muftiluka goraždanskog, generalnoj direkciji vakufa Vlade Turske, generalnom direktoru dr. Adnanu Ertemu i Vakufskoj direkciji u Sarajevu.

Na kraju je hafiz Ismet ef. Spahić proučio dovu za ovaj hairli projekat.

 

1248 Posjeta 2 Posjeta danas