Zepe, pape…

zepe

 

 

Zepe

Obuvak sa gumenim đonom izrađen od filca, uglavnom crne boje. Križanac školske patike i kaloše sa trakom na preklop i dugmetom za zakopčavanje. Proizvodila ih je fabrika obuće Borovo i u početku su ih sa oduševljenjem prihvatile nene iz komšiluka koje su patile od kurijih očiju. Budući da su jako ličile na patike kakve je nosio Bruce Lee, periodično bi, uz nunčake, šurikene i kendo štapove, postajale popularne u vrijeme projekcija Kung Fu filmova. Omogućavale su nečujno prikradanje protivniku, savršeniju motoriku i plasiranje udaraca u osjetljivije dijelove tijela bez bojazni od nanošenja težih ozljeda. Sredinom 80-tih, zahvaljujući New Weave pokretu, odnosno Koji iz Discipline kičme, zepe postaju ultimativni modni hit među tinejdžerima a i onima nešto starijim. Ovaj svojevrstan simbol bezbrižnog života, nonšalantne elegancije i originalnosti još uvijek se može nabaviti u prodavnicama Borova.

spensSpenserice

 

 

Poluduboke cipele od brušene kože (antilop) sa silikonskim đonom i kožnim pertlama, u koloritu koji se kreće od boje pijeska, preko zemljanih i crvenih nijansi do crne. Prema urbanoj legendi, američki folk sastav Simon&Garfunkel, čijih se par pjesama (Sound of silence obavezno) nalazilo na repertoaru svakog iole ozbiljnog interpretatora akustične muzike po plažama, parkovima, planinama i obalama rijeka naše bivše domovine, direktni je krivac za široku popularnost ovog obuvnog predmeta. Kao krunski dokaz ove tvrdnje navodi se poleđina omota kompilacije Greatest Hits koju je kod nas licencno objavila zagrebačka diskografska kuća Suzy. Na ovoj čuvenoj fotografiji Simon i Garfunkel sjede ispred žičane ograde Central Parka sa panoramom Njujorka iza leđa i obojica nose besramno dobre “spenserice”, onakve kakve ovde, pa čak ni u Italiji (koja je bila najčešća šoping lokacija relativno dobrostojećih Jugoslovena), niste imali šanse da pronađete.

Kanađanke

1 kanadjanke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čizme od kože sa gumenim đonom koje su dosezale do polovine cjevanice. U pravilu smeđe boje sa karakterističnim izdignutim obrubom na hrptu i sa prosječenom sarom koja se šnjirala cijelom dužinom. Kao i zepe, proizvodile su se u Borovu a nosile su se osamdesetih godina XX vijeka. Naziv vjerovatno duguju radnoj obući kanadskih drvosječa, odnosno omotu trostrukog albuma Neil Younga “Decade”, na kome se na jednoj od fotografija može se vidjeti Neil Young (Kanađanin) u čizmama koje su pljunute “kanađanke”. Smatrane su kultnom obućom naših hippyja, hašišara i rokera, da li zbog Younga ili zbog svoje nevjerovatne izdržljivosti nikada nije precizno utvrđeno.

11032 Posjeta 2 Posjeta danas