Očekuje se rekordna turistička sezona: Novinari iz svijeta žele posjetiti Sarajevo i BiH Arhiv

1-sarajevo-putovanja

Prema zainteresiranosti turista, ali i svjetskih medija za Sarajevo i BiH u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo očekuju da će predstojeća turistička sezona biti rekordna.

“Bio je mali zastoj prva dva mjeseca ove godine zbog nedostatka snijega i praktično je zimska skijaška sezona propala. Međutim, s ovim prvim lijepim vremenom očekujemo puni zamah. Očekujemo veliki broj turista u narednom periodu i rekordnu godinu. Bez obzira na to što je protekla bila izuzetno uspješna, mi ove godine očekujemo još bolje rezultate”, kazala je u izjavi agenciji Fena glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić.

Potvrđuju to brojni upiti koji dolaze na adresu Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

“Novinari iz cijeloga svijeta imaju želju da posjete Sarajevo i BiH, da prave reportaže, traže kalendare manifestacija koje će se dešavati u ovoj godini u Sarajevu. Turističku zajednicu KS-a je kontaktirala i redakcija CNN-a i tražili su informacije vezane za dešavanja za program obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata”, kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Naglasila je da se bolji rezultati i bolji efekt u broju turista i broju noćenja očekuje zbog otvaranja Međunarodnog aerodroma Sarajevo za niskotarifne aviokompanije.

“Mi već u aprilu možemo očekivati direktnu avioliniju Berlin-Sarajevo, gdje bi povratna karta koštala 100 eura. Očekuju se i nove avionske linije i na drugim destinacijama, tako da to pratično znači turistima iz Evrope umanjeni napor da dođu do Sarajeva”, kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Za ovu godinu planiran je i veliki broj charter-linija iz Kuvajta i Turske, koje preduzimaju tour operatori iz tih zemalja koji dovode turiste u BiH.

Uz redovne linije koje idu na ovim destinacijama, uvođenje charter-letova će također omogućiti da turisti komforno dođu u Sarajevo i BiH.

“Imamo i informaciju da se uvodi nova linija Bejrut – Sarajevo. Radi se o hodočasnicima koji planiraju ići u Međugorje. To znači nešto duži boravak turista, zadržavanje u Sarajevu, uz posjetu i Mostaru i naravno Međugorju”, kazala je Hadžiefendić-Mešić uz zaključak da su to krupni pomaci za turizam koji je jedan o svjetlijih primjera bh. ekonomije.

Dodala je da se ukidanje vozne linije na relaciji Budimpešta – Sarajevo odrazilo i na broj turista u Sarajevu i BiH.
U februaru je Sarajevo posjetilo 10.642 turista i to je smanjenje od 2,8 posto u odnosu na februar 2013. godine. Ostvareno je 20.826 noćenja i to je smanjenje od tri posto u odnosu na februar prošle godine.

U februaru najviše je bilo turista iz Hrvatske, Turske, Srbije, Slovenije, Južne Koreje, Njemačke, Švedske, Austrije, Velike Britanije, Italije. Prosječan broj dana boravka je 1,9 noćenja.

“Podaci nisu onakvi kakve smo mi očekivali i ovo je poslije jednog dužeg perioda smanjenje praktično i broja turista i broja noćenja u odnosu na isti period prethodne godine. Dešavale su se stvari koje nisu išle naruku turizmu, a to su nedostatak snijega te protesti na ulicama Sarajeva i cijele FBiH. To je malo poljuljalo sliku o Sarajevu koja se širila u prethodnim godinama, prethodnom periodu, kao o gradu gdje svi dolaze da se upoznaju o nečem novom, da upoznaju kulturu i tradiciju prostora, gostoprimljive ljude, da se sretnu s domaćom gastronomijom, a i praktično i cijela Sarajevska zima se dešavala u pozadini svih ovih događaja”, kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Turisti se brinu za sigurnost

Dodala je da turisti na najmanji osjećaj nesigurnosti ne putuju, odnosno mijenjaju plan za putovanja i biraju druge destinacije.

“Mi iz Turistčke zajednice dobro znamo kako smo mukotrpno prethodnih godina radili na popravljanju slike, kako Sarajeva, tako i BiH kao područja koja je sigurno za putovanje, jer to su bila najčešća pitanja koja su nam prije postavljal”, kazala je Hadžiefendić-Mešić dodavši da “dugo nisu imali pitanja vezana za sigurnost”.

“Nasreću na velikim sajmovima u Berlinu, Minhenu, Pragu, Beogradu, na kojima smo nedavno učestovali i predstavili turističku ponudu i Sarajeva i BiH, nismo imali nijedno pitanje koje se odnosilo za sigurnost turista koji dolaze u Sarajevo. To je ono što nam daje nadu da s ovim prvim lijepim danima kreće priliv turista – kazala je Hadžiefendić-Mešić naglasivši da se turistički zaposlenici nadaju da će u ovoj godini u Evropu iz Sarajeva biti poslana poruka mira i spremnosti da prevaziđemo teškoće u kojima se nalazimo.

1550 Posjeta 1 Posjeta danas