Dobra vijest za 118 povratničkih porodica: Radost u Posavini, srednjoj Bosni, Hercegovini…

pos

Više od 200 miliona kuna (oko 50 miliona KM), Vlada Republike Hrvatske je do sada izdvojila za osiguranje povratka Hrvata iz te zemlje u njihovu domovinu Bosnu i Hercegovinu, tako da je ova država, ističe Davor Vasilj, savjetnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, najveći naš bilateralni donator.

Zahvaljujući ovim sredstvima do sada je u cijeloj BiH, a najviše u Posavini, ali i u srednjoj Bosni i u Hercegovini, na područjima oba entiteta, povratnicima podignuto preko 3.500 kuća.

Isporuka do kraja mjeseca

Vasilj se ne slaže s tvrdnjama da su te kuće u velikom broju prazne, pa i zato što je povratnicima za život potrebno mnogo toga drugog pored krova nad glavom.

“Nije stanje toliko nezadovoljavajuće, koliko se govori”, smatra Vasilj, podsjećajući na to da je projekat hrvatske Vlade pokrenut 2001. godine i trajao je do 2010. kada je, zbog raznih razloga (PDV, problemi oko pravilnika za oslobađanje od uvoznih dažbina, promjena vlasti u RH i sve što ide uz nju), bila posljednja isporuka građevinskog materijala. Na zadovoljstvo onih koji još sanjaju svoj dom, opet je oživio, a ovog puta radost će obasjati aplikante iz 2006. godine. Dakle, riječ je o VI programu čija je realizacija, nažalost, počela tek tri godine kasnije.

Iz te tranše, objašnjava Davor Vasilj, 300 porodica je već dobilo donaciju. Preostalo je njih 185, i do kraja marta svakako, nekome od 118 odabranih za ovu priliku bit će dopremljen građevinski materijal, čija je cijena 1.500.000 KM.

Ukupna vrijednost VI programa je 6.000.000 KM, koja je, naglašava i Vasilj, uveliko obezvrijeđena zbog sadašnjeg Zakona o javnim nabavkama. Prema upozorenjima civilnog društva, ni prijedlog novog, što je upravo dobio zeleno svjetlo na Predstavničkom domu, nije bolji. Čak, tvrdi predsjednik Asocijacije poslodavaca Alija Remzo Bakšić, novi omogućuje i veće koruptivno djelovanje.

Dobra i loša vijest

Kako bilo, isporuci građevinskog materijala ovih dana će se obradovati povratnici u Posavinu (Derventa, Pelagićevo, Odžak), u srednju Bosnu i u Hercegovinu.

Odabir korisnika se vrši u Hrvatskoj. Donedavno je to bilo u nadležnom ministarstvu, a sada u Uredu za stambene poslove. Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica BiH pruža im pomoć oko prikupljanja podataka, kontrole, revizije. Protokom vremena, stanje na terenu se mijenja. Mnogi nisu imali strpljenja čekati, pa su sami ulagali sredstva ili pronalazili druge donatore.

Šta će biti sa 67 porodica koje su se 2006. takođe našle na spisku, ali su sada izostavljene?

“Zavisno od toga kakve su njihove sadašnje potrebe, napravit će se aneksi ugovora”, objašnjava Davor Vasilj.

Zna se i ko je prošao u okviru VII programa. Riječ je o 670 porodica koje su aplicirale za ovu vrstu pomoći 2007. godine.

Prema nekim procjenama, za rješavanje stambenih problema bh. povratnika potrebno je više od milijardu KM: “To je samo za zahtjeve upućene našem ministarstvu”, objašnjava Vasilj, dodajući da je za četiri naredne godine iz raznih fondova osigurano oko 500 miliona KM. Dobra vijest je, posebno, ako se uzme ukupno stanje bh. društva. Loša, zapitamo li se kako osigurati još toliko para.

Duži rok za Regionalni program

Dio stambenih problema bit će riješen i zahvaljujući sredstvima Regionalnog stambenog programa za povratak prognanih i raseljenih, osoba koje se sada nalaze u Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori, a žele se vratiti u BiH. Do sada se već prijavilo 4.389 porodica – duplo više nego što je predviđeno – od kojih je 1.685 u FBiH, a 2.693 u RS-u.

Iako je rok za prijavljivanje istekao prije nekoliko dana, zbog velike zainteresovanosti, prijavljivanje je produženo do septembra.

1183 Posjeta 2 Posjeta danas