Na današnji dan prije 119 godina Sarajevom je prošao prvi električni tramvaj

tramvaj

U Sarajevu je danas, na okretaljci tramvaja broj šest, obilježeno 119 godina od prvog električnog tramvaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Davne 1895. godine je zamijenio dotadašnji tramvaj na konjsku vuču, a saobraćao je od Željezničke stanice do Latinske ćuprije.

Električni tramvaj je prošao šinama baš kao i prije 119 godina. Danas služi samo kao atrakcija i stoji u dvorištu GRAS-a. Kao i uvijek, i danas je izazvao pažnju Sarajlija, ali i turista koji su posjetili glavni grad Bosne i Hercegovine.

Hamdija Huremović je danas upravljao električnim tramvajem.

“Ovo je prvi tramvaj, vozimo ga samo za obilježavanje Dana KS. To je atrakcija. Sve je sačuvano kao što je i bilo. Stolice u vagonu su drvene”, izjavio je Huremović, vozač GRAS-a.

Sarajevo je prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju. Linija je otvorena za Novu 1885. godinu, kao probna, a tramvaje su tada pokretali konji.

Prvi električni tramvaj imao je dvoje vrata, a mogao je ukupno primiti 24 putnika.

Iako je na početku bio mali broj putnika koji se vozio tramvajem, nakon godinu dana broj se znatno povećao što je zahtijevalo izmjene u režimu saobraćanja.

Tako je pruga produžena do Vijećnice, a godinu poslije puštena je linija koja je saobraćala današnjom Titovom ulicom do Katedrale. Obala i Titova ulica su 1923. godine preko Baščaršije povezane šinama. Remiza je izgrađena iza Tvornice duhana.

1153 Posjeta 1 Posjeta danas