Govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na međunarodnoj investicionoj konferenciji “Sarajevo Business Forum 2014”

Bakir SBF

Cijenjene ekselencije, dame i gospodo, dragi prijatelji!

Zadovoljstvo mi je poželjeti vam dobrodošlicu na peti “Sarajevo Business Forum 2014”. Posebno želim pozdraviti mog prijatelja, predsjednika Crne Gore gospodina Filipa Vujanovića, kao i dr. Danila Türka, bivšeg predsjednika Republike Slovenije.

S velikim zadovoljstvom pozdravljam i drage prijatelje, dr. Khalida bin Mohammada Al Attiyaha, ministra vanjskih poslova države Katar i dr. Ahmeta Davutoğlua, ministra vanjskih poslova Republike Turske.

Posebno pozdravljam i predsjednika Islamske banke za razvoj dr. Ahmeda Muhameda Alija, Njegovu ekselenciju šeika Saleha Kamela, predsjednika Dallah Albaraka Group, kao i utemeljitelja Sarajevo Business Foruma, dr. Harisa Silajdžića. Vaše prisustvo, kao i podrška koju nam pružate, mnogo nam znače. Veoma se radujemo što ste s nama u Sarajevu.

Zahvaljujem vrijednom timu organizatora Sarajevo Business Foruma iz BBI banke, na čelu s gospodinom Amerom Bukvićem. Njihovim angažmanom Bosna i Hercegovina i Sarajevo iz godine u godinu postaju sve značajnije mjesto za investitore iz cijelog svijeta.

Po peti put se susrećemo kako bismo razmijenili iskustva i poslovne ideje, te dogovorili aranžmane i projekte u zajedničkom interesu. U fokusu ovogodišnjeg foruma su regionalna saradnja i zajedničko predstavljanje potencijala Jugoistočne Evrope. Kapital traži zemlje i regije s perspektivom.

Naša zemlja i naša regija imaju sve pretpostavke da postanu ekonomski atraktivne za ozbiljan biznis i ozbiljne investitore. Zato me raduje činjenica da će na ovogodišnjem forumu posebna pažnja biti posvećena „Strategiji Jugoistočne Evrope 2020“ – koju je napravio tim Vijeća za regionalnu saradnju, na čelu s gospodinom Goranom Svilanovićem.

Svi treba da podržimo centralnu ideju te strategije – milion novih radnih mjesta u regiji do 2020. godine. To je, naravno, ambiciozan cilj, ali nije nedostižan. Nedavno sam rekao da u Bosni i Hercegovini u narednih osam godina mora biti kreirano 100.000 novih radnih mjesta.

Siguran sam da tu viziju možemo ostvariti ako iskoristimo prednosti koje imamo i prilike koje nam se pružaju. Bosna i Hercegovina ima odličan geografski položaj, koji odlikuje blizina Evropske unije i mediteranskih tržišta. Naša komparativna prednost je i intermodalni transport i razvoj luka na rijeci Savi, i veza s lukom Ploče.

Imamo raznovrsne i bogate prirodne resurse, uključujući nezagađeno zemljište i povoljnu klimu. Pred nama je velika šansa za razvoj energetskog sektora, ekoturizma, organske poljoprivrede, prerade drveta i biomase. Imamo mogućnost zadovoljenja vlastitih potreba hranom, ali i izvoza hrane – naročito organskih proizvoda za koje postoji velika potražnja na evropskom tržištu.

Posjedujemo obrazovanu i relativno jeftinu radnu snagu, istraživački i menadžerski  kadar u zemlji i dijaspori, etablirane kompanije koje već imaju iskustvo poslovanja širom svijeta. Naši zakoni iz oblasti rada i zapošljavanja su uglavnom usklađeni s međunarodnim standardima.

Zajedničkim projektima možemo raditi na formiranju institucija na nivou regije Jugoistočne Evrope, kao što su regionalna investiciona banka i zajedničko djelovanje berzi.

Uvjeren sam da kroz jedan koordinirani nastup možemo privući značajne strane investicije u cijelu regiju – naročito u oblasti energije, infrastrukture, poljoprivrede i turizma – te otvoriti nova tržišta našim kompanijama u inozemstvu.

Naša valuta, kao i naš bankarski sektor su stabilni, sigurni i dobro regulisani u skladu s evropskim standardima. Otvorena je i mogućnost uključenja u programe Evropske unije i korištenje predpristupnih fondova. Bosna i Hercegovina je zemlja koja nosi teško breme historije. Još se ovdje osjeća eho dešavanja s kraja 20. vijeka.

Na svom evropskom putu suočavamo se s mnoštvom izazova. Riješit ćemo sve te probleme – ma koliko oni bili teški i složeni. Naš cilj je jasan – želimo biti dio razvijene i ujedinjene Evrope. I bit ćemo – jer Bosna i Hercegovina pripada tom klubu. Naravno, ima i praktičnih stvari koje moramo odmah uraditi.

Moramo olakšati vizni režim prema velikom broju zemalja, posebno zemalja Zaljeva. Sa svoje strane činim napore u tom pravcu. Koristim i ovu priliku da pozovem i ostale političke partnere u zemlji da učinimo pozitivne promjene na tom planu.

Moramo ubrzati i pojednostaviti početak poslovanja i investiranja, naročito putem osnivanja institucije koja će pružati sve usluge na jednom mjestu – takozvanih „one stop shop“.

Naš pravosudni sistem mora biti puno efikasniji u procesuiranju privrednih sporova, kako bi investitori bili sigurniji u svoje odluke o investiranju u našu zemlju.

Osim stranim investitorima, posebnu pažnju moramo posvetiti i potencijalnim domaćim ulagačima. Enormna novčana sredstva javnih preduzeća, ali i građana, leže neiskorištena na računima komercijalnih banaka.

Moramo ponuditi mehanizme putem kojih bi se ta sredstva mogla profitabilno investirati u razvoj realnog sektora. Naročito je važno da se fokusiramo na jačanje privatnog sektora. Težište treba da stavimo na podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, jer su ona najbolji generator ekonomskog rasta i kreiranja novih radnih mjesta.

Potrebno je, također, preduzeti niz reformi i mjera za poboljšanje ukupnog poslovnog ambijenta. Moramo ukloniti administrativne barijere i pojednostaviti regulatorni okvir za poslovanje i investiranje. Javna administracija mora da bude na usluzi investitorima i preduzetnicima, i da pokaže više sluha za njihove probleme.

Dragi prijatelji, Bosna i Hercegovina je zemlja otvorenih i srdačnih ljudi, koja svojom kulturom i historijskim naslijeđem na poseban način pripada i Istoku i Zapadu. Sarajevo je širokogrud, kozmopolitski grad, evropska prijestolnica u koju dolaze prijatelji iz svih dijelova svijeta.

Želim vam da se kao naši gosti ovdje osjećate ugodno, da uspostavite trajna prijateljstva i napravite što više uspješnih poslovnih priča. Svako dobro, uspješan rad Foruma, hvala!

895 Posjeta 1 Posjeta danas