Značaj hurme za postače

hurme2

 

Hurme i stabla hurme spomenuti su u Kur'anu na oko dvadeset mijesta. Broj spominjanja ovog voća u Kur'anu ističe njegov značaj. Poznat je kur'anski ajet u kojem se spominje slučaj Merjeme kada su je porođajne muke odvele do palminog stabla, pa je Allah savjetuje preko meleka da zatrese stablo i nahrani se hurmama.

Procenat šećera u hurmama iznosi oko 70%, proteina 20% i masti oko 3%.

Hurme su bogate minaralima: kalcijumom, kalijumom, željezom i sadrže priličnu količinu vitamina B i C.

Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, imao je običaj iftariti svježim hurmama, ili suhim ukoliko ne bi našao svježe, prije nego što bi klanjao akšam-namaz. Postoje medicinske koristi u ovome. Tokom posta, želudac se isprazni, tako da jetra ne može naći dovoljnu energiju da prenese u druge organe. Slatka hrana najbrže stiže do jetre i šećeri se u njoj najlakše pretvaraju u energiju. Kada postač iftari hurmom, ona iz želuca stiže do jetre, a jetra onda šalje potrebnu energiju do ostalih organa i na taj način tijelo je spremno da prihvati i preradi hranu koja se nakon toga za iftar konzumira. Ukoliko se post prekida odmah jedenjem cijelog oborka, čini se šteta tijelu koje je već zbog posta bilo u stanju slabosti. Međutim, prekidanje posta prvo hurmom pomaže u procesu varenja hrane i daje energiju koja pomaže varenju iftarskog obroka.
stablohurmi

Ljekovita svojstva hurmi

1) U starim medicinskim izvorima navodi se da konzumiranje hurmi nataste ubija gliste.

2) Stari Egipcani koristili su hurme za lijecenje bolesti mokracnog mjehura, zeluca i crijeva

3) Hurme su korisne za jacanje crijevnih misica, i pomazu u slucaju zatvora (konstipacije), jer sadrza vlakna koja podsticu pokretljivost crijeva

4) Jacaju maternicu, posebno u toku poroda. Najnovija istrazivanja potvrdjuju da datule podsticu kontrakcije maternice

5) Hurme imaju umirujuce djelovanje, tako sto sto djeluju na stitnu zlijezdu. Zato doktori svajetuju da se ujutro daju huirme nervoznoj djeci i starijim osobama, za bolje raspolozenje

6) Razmeksane hurme u vodi imaju diureticko i laksativno djelovanje

7) Hurme sadrze kalcij i kalij i najbolje su za neutralisanje zelucane kiseline, jer nakon probave iza njih ostaje pepeo koji neutralise kiselinu nastalu nakon konzumiranja hrane bogate proteinima, kako sto su riba i jaja.

Hranjiva vrijednost koja se nalazi u 100g suhih hurmi:

Voda—20g

Masti—0,6g

Vlakna—2,4g

Vitamin B1—0,8mg

Nikotinska kiselina—2,2mg

Fosfor—72mg

Proteini—2,2g

Ugljikohidrati—75g

Vitamin A—60iu

Vitamin B2—0,05mg

Kalcij—65mg

Zeljezo—2,1mg

U 100g suhih hurmi nalazi se oko 284 kalorije.

Iz knjige Poslanikova s.a.v.s., ishrana Hrana kao otrov i lijek, Dr. Abdul-Basit Muhammed el-Sajjed

Iftarskimeni.com

1331 Posjeta 1 Posjeta danas