TUŽNO SJEĆANJE:prim.dr.hadži EMIR(VELIJE)BILIĆ

lalicakula1Otišlo je svjetlo što se ne da ugasiti!

Otišao je hadži.dr.Emir nakon kraće bolesti i svog Sarajeva i Ljubuškog,kojeg je toliko volio.

To je onaj doktor kome su se obraćali Ljubušaci proteklih decenija kada bi ih nevolja natjerala da u Kliničkom centru-Sarajevo traže rješenje zdravstvaneih problema.

Mogli su da računaju na usluge dr.Emira i u razgovorima su isticali njegovu širokogrudnost,humanost i liječnički instikt prepun znanja iz medicine.

Mnogi Ljubušaci rasuti diljem svijeta,vjerovatno se pitaju o genezi ovog liječnika te kakva je njegova veza sa Ljubuškim.

Dr.Emir Bilić je sin Velije Bilića iz Ljubuškog i majke Šefike,porijeklom iz Gacka.

Dr.Emir Bilić je unuk Husage Bilića i Zejne rođene Ibrulj.

Husaga Bilić je stanovao na Diklanači(na pola puta između Crkvice i Lalića-kule.

Husaga Bilić je imao šestero djece:Omer,Sulo,Velija,Salem,Nefisa ud.Alendar(“naša Nefisa”) i Ibrahima.

Velija Bilić je otac četvero djece:dr.Emira(internista-kardiolog),dr.Dinke(kardiolog),pravnika Emire i dipl.pravnika Mime(sudija)!Dakle,jedna uspješna i intelektualna porodica,koju je “svijao” oko sebe Velija Bilić,vlasnik krojačke radnje na Baščaršiji.

Dr.Emira poznajem od dječačkih dana.60-tih godina,prilikom ljetnog i zimskog raspusta Emir bi dolazio na Crkvicu iz Sarajeva kod svoga dede Husage.Osim Emira dolazili bi Ekrem i Enver Ćerimović kod svoga dede hadži Alage Mujkića,zatim djeca Sulejmana i Hasana Mujkića(Emira,Minka,Hajra,Salko),Ahmo i Širaz,te unuci Alije “Dolara”;Enes Bektašević,Hasan Lalić,Ibrahim Krehić.Svi su se oni igrali sa Habibinim unucima Vahdetom-Lalom(Mostar) i autorom ovih redova.Puna nas je bila mahala!Igrale su se igre sa loptom(na Beličevini),sakrivača,ćora-baka itd.

Kao ilustraciju bujanja života na Crkvici navodim  kako je Meho(Memišage)Bilić odgajao devetero djece:Mustafa,Rasim,Sabit,salko,Hazim,Ćazim,Nijaz te Ajiša i Sabira(obje udate u Trebinje)!

Pusta je Crkvica!Pusta je Lalića-kula!Pusta su mjesta dječijeg kikota,veselja i radosti!

Mi Ljubušaci u Sarajevu ostali smo bez još jedne “marke” oličene u dr.Emiru.

Uvijek smo mogli računati na njega,jer je imao srce i dušu “Bilića”.Zato je bio voljen i poštovan kao Čovjek,kao liječnik,kao hadžija i kao staratelj porodice nakon odlaska svoga oca Velije.

Izražavamo iskreno saučešće njegovoj porodici i familiji Bilića u Sarajevu.

Kemal Mahić

2865 Posjeta 1 Posjeta danas