Zašto se neću zaliti kantom ledene vode?

kantaice
Mostar — Cijeli svijet je zhvatila prava pošast! I staro i mlado i poznati i nepoznati, zalijevaju se kantama ledene vode… Ko ne prihvati “ledeni izazov” nije više “cool”.  
 
Ko biva svi su “papci”, ukoliko pred cijelim svijetom na “društvenim mrežama” ne saliju kantu ledene vode za vrat! Ima i šaljivdžija, koji se polijevaju fildžanima vode ili kantama govana!? Neki su se i ozbiljno ozlijedili pristajući na “ledeni izazov”. 
 
 
Da ne bude zabune, ova “igrarija” je zapravo dio “humanitarnog programa” borbe protiv opasne bolesti ALS. Bit cijele priče polako se gubi sa svakim galonom nove vode izručene na glavu kakvog adolescenta, od Los Angelesa do Tokija. Zabava postaje važnija od angažmana… 
 
Plementi početak akcije ima itekakvo opravdanje, ali zar u ovom nepravdama i problemima bremenitom svijetu nema još ovakvih, pa i puno drastičnijih primjera? Znači li to da se trebamo svaki dan politi kantom vode, (koja nedostaje barem trećini stanovništva na planeti) ili se pozabaviti suštinom globalnih problema? Zašto se lakše javno izblamirati, nego konkretno djelovati? 
 
Umjesto što se zalijevaju dragocjenom tekućinom, nekima bi bilo bolje da se pospu pepelom i priznaju vlastite greške i zablude. 
 
Da se ne lažemno na ovoj novoj globalnoj akciji, najviše će zaraditi globalne komunikacijske kompanije, jer kakvog smisla imazaliti se vodom, ako to ne vidi cijeli svijet? Svoj interes imaju i mediji, koji će sate i sate vremena protraćiti na “ledeno kupanje” pod izgovorom zagovaranja humanitarne akcije. 
 
Lova se okreće istom brzinom kao i kante koje salijevaju vodu na glave stanovnika “globalnog sela”. 
 
I zato prije nego iskrenete ledenu vodu za vrat, zapitajte se kome to ide u prilog i dali je baš pametno tako olako rasipati, ionako ograničene resurse? Ja znam da se sigurnuo neću zaliti kantom ledene vode. Šta mogu kad’ nisam “cool”. 
 
To ne znači da sam manje zabrinut zbog problema u svijetu ili ljudi kojima je potrebna pomoć. Između glupavog zalijevanja hladnom vodom i vlastite svjesnosti o pravim problemima svijeta s ponosom biram ovo drugo. 
 
Pusti vodu neka teče, Čovječe….  
 
 
 
(StarMo) 

864 Posjeta 1 Posjeta danas