Otvorena džamija u Vrapčićima

Vrapcici1

U prisustvu oko dvije hiljade vjernika danas je svečano otvorena Bijela džamija u Vrapčićima nadomak Mostara. Izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović je čast da otvori džamiju prepustio Alki Skorupan, majci prvog šehida iz ovog naselja.

Osvrnuvši se na arhitekturu džamije Abdibegović je kazao kako dvije munare simboliziraju dva svijeta, ovaj i budući.

“Nemojte zaboraviti da je naš vjerski i nacionalni suptrat očuvan tamo gdje su bili jaki džemati”, rekao je.

Historijski izvori koji govore o Vrapčićima donose priče o proslavljenom mostarskom muftiji šejh Juji i njegovom nasljednik muftiji Ali ef. Džabiću koji je početkom prošlog stoljeća stajao na čelu pokreta bosansko-hercegovačkih muslimana za vakufsko-mearifsku autonomiju. Izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović prisjetivši se značaja Džabićevog pokreta u historiji Bošnjaka kazao je kako su muslimani prije stotinu godina imali potrebu da se bore za vjerska prava, a kako je sada pred njima imperativ borbe za svoja politička prava.

“Vjerska prava su sada imanentna Bošnjacima, sad trebaju kazati da im trebaju politička prava. U Mostaru Bošnjaci se trebaju boriti za svoja politička prava i slobodu. Trebaju pokazati jedinstvo i slogu”, kazao je Abdibegović, prenose bh. portali, pozivajući se na “Anadoliju”.

Konstatirajući kako su Bošnjaci u Hercegovini stiješnjeni na prostor Mostara, Abdibegović je rekao da su Bošnjaci tamo gdje nemaju slobode osuđeni na odumiranje.

“Ova džamija treba biti simbol jedinstva muslimana u Hercegovini, a svi oni koji prave egzibicije, koji idu u političke avanture vode narod u sunovrat. Mi smo malobrojan narod. Nismo Amerika da imamo osamdeset partija, deset kandidata za predsjednika, da imamo 12 hiljada nevladinih organizacija. To ni Evropa ne može podnijeti, a sve je igra oko ‘bosanskog jorgana’. Samo jedinstveni možemo očuvati ovaj teritorij i ovu Bosnu”, poručio je Abdibegović.

Na svečanosti su se prisutnima obratili i mjesni imam Ćamil ef. Alić, Suljo ef. Cikotić glavni imam Medžlisa IZ Mostar, mostarski muftija Salem ef. Dedović, Pašo ef. Fetić muftija Bošnjaka u Njemačkoj. U kulturno-vjerskom dijelu programa nastupili su horovi El-Kamer i Sejfulah.

Džamiju u Vrapčićima je jedina džamija u Hercegovini s dvije munare. Njena gradnja počela je 17. januara 1997. godine. Kamen temeljac položio je rahmetli Arif Tule. Muslimani Vrapčića prije rata u BiH su tri puta pokušavali udobrovoljiti relevantne nosioce vlasti da im izdaju potrebne saglasnosti, ali nisu pri tom uspjeli. Jednom su čak spržili četiri krečane na ime izgradnje džamije kako bi prikupili novac.

Džamija u Vrapčićima je dimenzija 15×13 m. Rađena je prema tipskom projektu Rijaseta IZ, kakav se može naći u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. Munare visoke po 40,30 metara izradila je firma “Gviso” hadžije Sulajmana Bilalovića. Džamija pored centralnog prostora ima mahfile, imamsku sobu, mektebske prostorije, abdeshanu, gasulhana i šehidsko spomen obilježje. Izgradnje džamije finansirali su brojni pojedinci, privredni subjekti i institucije.

(StarMo)

Vrapcici

890 Posjeta 1 Posjeta danas