OVE NAMIRNICE ĆE VAM POMOĆI DA SNIZITE HOLESTEROL

akol

Prije uzimanja lijekova za holesterol,pokušajte da ga smanjite prirodnim putem-vježbanjem,unosom vlakana,ljekovitim biljem,kao i mediteranskim tipom ishrane.

JABUKA JE NEPRIJATELJ LDL HOLESTEROLA

LDL holesterol,koji se još naziva i lošim holesterolom uzrokuje stvaranje naslaga i povećava rizik od srčanog i moždanog udara.Jedan od načina smanjenja njegovog nivoa je svakodnevno jedenje jabuka.Jedna jabuka sadrži oko četiri grama vlakana,koja smanjuju apsorpciju masti u organizam i podstiču njihovo izbacivanje.

ORAŠASTI PLODOVI

Bilo da je riječ o orasima,bademima,lješnicima,indijskim orašćićima ili bilo kojim drugim orašastim plodovima,te zdrave grickalice odlične su za snižavanje lošeg i povećavanje dobrog holesterola.Najbolje je jesti one koje nisu obrađene i dodatno soljene,a bogate su vlaknima i vitaminima E,koji imaju odlično djelovanje na kardiovaskularno zdravlje.

BIJELI I CRNI LUK

Osim što snižavaju nivo ukupnog holesterola,ovo povrće podiže nivo onog dobrog za oko 30 posto zahvaljujući fitonutrijentima koje sadrže.Bijeli i crni luk se od davnina koriste u prevenciji srčanih bolesti,jer poboljšavaju cirkulaciju i izlučivanje viška masnoća iz krvi,a stimulišu jetru i bubrege na rad.

RIBA

Niskokalorično,puno proteina i omega 3 masnih kiselina,riblje meso bi se kod onih s povišenim nivoom helesterola trebalo da nađu na jelovniku barem tri puta nedjeljno.Najbolji odabir je plava riba,a dokazano je da redovan unos ribe snižava nivo triglicerida u krvi.

SOJA

Baš poput ribe,soja je bogata proteinima koji za rezliku od onih u mesu ne doprinose povećanju nivoa lošeg holesterola u krvi.Ako proizvode od soje unosite tri puta nedjeljno,nivo ukupnog holesterola se može smanjiti oko 10 posto,pokazuju studije.

AVOKADO

Ova egzotična namirnica sve se češće savjetuje onima s povišenim holesterolom jer sadrži oleinsku kiselinu,koja djeluje na smanjenje LDL holesterola.Bilo da ga jedete u salati,umaku,samoga ili pak koristite ulje od avokada,njegove dobrobiti biće pojačane ako pritom ne unosite lošu hranu(junk food).

ČAJEVI

Čaj od koprive,kadulje,zeleni čaj i mješavine koje sadrže anis,maslačak i majčinu dušicu su po svom detoksikacijskom dejstvu.Oni podstiču jetru na rad,koja opet pojačano eliminiše masnoće i sprječava njihovo taloženje.Svaki dan popijete jednu do dvije šoljice biljnog čaja na dan za najbolje dejstvo.

MASLINOVO ULJE

Nezasićene masnoće iz maslinova ulja najvažniji su faktor dugovječnosti onih s mediteranskim tipom ishrane.Životinjske masnoće bogate su transmasnim kiselinama koje povisuju LDL holesterol,dok će ga maslinovo ulje smanjiti i povećati nivo onog dobrog.

ČAŠA CRNOG VINA

Uz obrok možete popiti čašu crnog vina koje obiluje antioksidansima i čuva srce.Ipak,ključ je u umjerenosti,a dokazano je da 1,5 dcl crnog vina na dan snižava nivo LDL holesterola za oko osam posto.

Izvor:Zdravo i živo

722 Posjeta 1 Posjeta danas