POLJOPRIVREDNIK SILVIO JELČIĆ: DOĐITE PO BESPLATNE MANDARINE

mandarineCrno da crnje ne može biti, tako se u samo nekoliko riječi može opisati ovogodišnja sezona berbe mandarina. Od neretvanskih mandarina, koje su ne tako davno nazivane i neretvanskim zlatom, a njihova proizvodnja se uspoređivala s Plivinim summamedom, nije ostalo ništa.

Otkupljivačka poduzeća ih ne otkupljuju, na veletržnici se ne mogu prodati, mjere Europske unije za ublažavanje šteta od ruskog embarga nisu dale nikakve rezultate. Mandarine se ovih dana daju u bescjenje, po pola kune, četrdeset lipa za kilogram, samo da se ne baci jer je toplo vrijeme uvjetovalo zriobu velikih količina koje se ne nemaju kome prodati.

Blokada prometnica

Poljoprivrednici su ogorčeni i očajni, ovako loše stanje nije bilo ni u vrijeme Domovinskog rata, ljute se na državu, na Europsku uniju, na otkupljivače, koji nisu učinili dovoljno napora da mandarine izvezu na EU tržište kada su već znali da im je Rusija zatvorena. Mnogi od njih će doslovno propasti. Neki najavljuju i blokade prometnica kako bi se upozorilo na bezizlazno stanje u kojem su se našli. Uspoređuju se sa Slavoncima, koji stalno prosvjeduju, a Neretvani šute.

– Pozivam sve građane Hrvatske da dođu i beru moje mandarine – kazao je poljoprivrednik Silvio Jelčić. – U garaži imam dvije tone mandarina i bez ikakve naknade dajem ih onome tko prvi po njih dođe. Na stablima je ostalo šest vagona, odnosno šezdeset tona, i to ću dati besplatno, samo neka dođu i oberu – uputio je Jelčić dramatičan apel hrvatskoj javnosti, običnim građanima, ali i Vladi, posebno resornome ministru poljoprivrede.

– Za mene je ovo gotova priča. Odselit ću se u inozemstvo jer se od poljoprivrede na ovakav način ne može zaraditi za život – ogorčen je Jelčić. – Kilogram mandarina se u Njemačkoj prodaje po tri eura, u Švicarskoj po deset franaka, a što je ovo ovdje kod nas, po četrdeset lipa. Duša me boli kad pogledam što nam se događa, što se događa jadnom neretvanskom seljaku koji u bescjenje daje svoje krvave žuljeve – kazuje Jelčić.

Neretvanski voćari će se teško moći oporaviti od ovogodišnjeg šoka i financijskoga gubitka. Brojni će, nema sumnje, biti prisiljeni prekinuti proizvodnju jer su se zadužili kod poljoprivrednih ljekarni za repromaterijal, zaštitna sredstva i gnojivo. To sada nikako neće moći platiti, dužničko ropstvo je neizbježno jer će morati godinama raditi da bi vratili nagomilane dugove. A nisu samo propali neretvanski voćari. I stotine berača mandarina iz Dalmacije i Hercegovine, koji su svake jeseni zarađivali dnevnice i upotpunjavali svoj kućni budžet, ostali su bez novca. Sve će se to odraziti na opće stanje od Mostara do Splita, upozorili su Neretvani.

Problem ‘babljeg ljeta’

Ove jeseni dospjela je rekordna berba mandarina – više od osamdeset tisuća tona – koje će završiti bačene i pogažene u blatu. Cijene neretvanskih mandarina ovih su dana na najnižoj razini unatrag petnaest godina.

– Stanje na terenu nije dobro, bojim se da izmiče kontroli – kazao je predsjednik Udruge voćara “Mandarina” Mijodrag Kiridžija. Pojasnio je da u kalkulaciji cijene mandarina, na troškove prerade otpada jedna kuna, 20 do 30 lipa troškovi su prijevoza, plus neizbježnih 25 posto PDV-a, te se dolazi do zaključka da je proizvodnja po ovim cijenama neodrživa.

Goleme količine neretvanskih mandarina pristižu na sva tržišta, od Poljske, Češke, Slovačke, Njemačke i Austrije, preko Hrvatske, do tradicionalnijih naših tržišta BiH, Srbije i Makedonije, a odnedavno i Rumunjske. Toplinski udar “babljeg ljeta” umanjuje naš trud i usporava prodaju, pojasnio je Strahimir Filipović, direktor otkupljivačkog poduzeća “Mandarinko” d.o.o.

Stanislav Soldo
Snimio Denis Jerković / Cropix

Slobodna Dalmacija, Bolji Ljubuski

1003 Posjeta 1 Posjeta danas