Povodom godišnjice pada Berlinskog zida: Palestinci otvorili rupu na zidu razdvajanja sa Izraelom

zid2

Aktivisti Pokreta protiv zida razdvajanja u blizini mjesta Bi'r Nabala na zidu su otvorili rupu, te su na to mjesto postavili palestinsku zastavu kako bi pokazali protest protiv izraelske politike segregacije
zid2    

Palestinski aktivisti su povodom godišnjice pada Berlinskog zida na zidu razdvajanja u Jerusalemu teškim cekicima otvorili rupu kako bi iskazali nezadovoljstvo i protest protiv izraelske politike razdvajanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, aktivisti Pokreta protiv zida razdvajanja u blizini mjesta Bi'r Nabala na zidu razdvajanja su otvorili rupu, te su na to mjesto postavili palestinsku zastavu kako bi pokazali protest protiv izraelske politike segregacije.

Jedan od palestinskih aktivista koji je ucestvovao u otvaranju rupe u zidu, rekao je da su se odlucili na takav potez u povodu obilježavanja godišnjice pada Berlinskog zida.

Aktivista koji je želio ostati anoniman kazao je kako je “ova rupa je pocetak kraja zida razdvajanja koji je sagraden zbog interesa jevrejskih doseljenika. Ovaj zid je izraz rasne separacije u moderno doba”.

zid1Izrael je, navodeci kao razlog zabrinutosti za bezbjednost, 2002. godine poceo sa izgradnjom zida razdvajanja u dužini od 650 kilometara izmedu Zapadne obale i Izraela. Gradnja zida pocela dok je još na vlasti bio Ariel Sharon.

Izrael tvrdi da je zid zakonit, jer štiti njegove stanovnike od teroristickih napada i ne predstavlja prijetnju, dok palestinska uprava tvrdi da je zid nezakonit, jer dijeli i diskriminira stanovništvo po vjeri i nacionalnosti i zadire duboko u teritorij Zapadne Obale.

zid2

S druge strane, Berlinski zid je bila dugacka barijera koja je odvajala Zapadni od Istocnog Berlina i okružni teritorij Njemacke Demokratske Republike. Sagradila ga je istocnonjemacka vlast i dobio je propagandisticki naziv s pridjevom “antifašisticki”. Svrha zida je bila onemoguciti bijeg stanovnika iz Istocne u Zapadnu Njemacku.

Poceo se graditi 13. avgusta 1961. godine i više je puta nadogradivan. Otvoren je za neometan saobracaj 9. novembra 1989. godine, a potom je srušen. Bio je olicenje Hladnog rata. Rušenje Berlinskog zida oznacilo je pocetak oslobadanja od komunisticke ideologije i struktura ne samo u Istocnoj Njemackoj, nego u vecini do tada socijalistickih država u Evropi, piše Anadolu Agency.

(Bportal.ba)

794 Posjeta 1 Posjeta danas