KUPOLA NA STIJENI(AL AQSA)

al-aqsa mosque2

Treće mjesto po svetosti u islamu je Kupola na stijeni,također poznata i kao „dragulj jeruzalemske arhitekture“.
Muslimani je zovu i „Haram eš Šarif“,što znači „Plemenito svetište“ i mjesto je poštovanja otkako je Kalif Omar došao u ovo područje 638.n.e.
Gradio ju je Abd al Malik,omejadski vladar,između 688. I 691.osmokutnog je oblika i sa svake strane je duga 19 metara,a visoka 54 m.Kupola se nalazi iznad stjenovitog tla.   
Zlatna kupola je nedavno restaurirana legurom aluminija i zlata koju je donirao jordanski kralj Husein.Vanjske pločice potiču iz savremenog doba(1963),ali mnogi unutrašnji mozaici su originalni.
U vitrini unutar građevine nalazi se ono za šta mnogi muslimani vjeruju da je dlaka iz brade  Muhammeda a.s.,što je popularno mjesto gdje se može poželjeti želja.
U vrijeme molitve tokom muslimanskih svetkovina područje oko Kupole na stijeni je ispunjeno vjernicima.Herod Veliki je izravnao ovaj teren da bi na njemu podigao svoj veličanstveni hram.Muslimani se danas okupljaju u dvorištu da bi čuli poruke koje se preko zvučnika prenose iz džamije Al Aqsa.Ovdje se mogu vidjeti izvanredni primjeri bliskoistočne arhitekture,poput Qaytbay Sabila,fontane posvećene 1482.godine.
Džamiju Al Aqsa sagradio je kalif El Valid od 705-714.n.e.Građevinu su dva puta rušili jaki zemljotresi,a posljednji put je ponovo sagrađena 1040.n.e.Križari su ovaj kraj 88 godina koristili kao svoj garnizon.Kada je Salahudin 1187.godine džamiju ponovo vratio islamu,dogradio je molitvenu nišu(mihrab) kao i detaljno izrezbarenu drvenu propovjedaonicu koju je 1969.godine spalio pobješnjeli kršćanski turist.Tokom obnove u doba 1938-1942.dodani su unutrašnji mramorni stupovi koje je darovao Benito Musolini,a kazetne stropove darovao je egipatski kralj Faruk.
Fontana El Kas sagrađena je u istom periodu kad i obližnja džamija.Ovdje se održava tradicionalni muslimanski ritual(abdest)čišćenja prije molitve.Glava,ruke i noge se peru prije klanjanja u molitvi.
Ispod džamije Al Aqsa nalazi se velika podzemna prostorija.Na ovom prostoru nisu obavljana iskopavanja,ali se čini da neki stubovi potiču iz vremena Heroda.Križari su ovaj prostor koristili kao štale.
Bijeli i crni oblici s crvenim detaljima kakvi postoje na raznim dekoracijama na trijemu,klasičan su primjer memlučke(1250-1571.n.e.)arhitekture.Memluci su 1250.godine n.e. svrgnuli Salahadinovu dinastiju,a zatim počeli s nizom uspješnih vojnih pohoda koji su doveli do protjerivanja križarske vojske iz Accoa.
Tom pobjedom je označen kraj i posljednjeg križarskog uporišta u zemlji.Međutim,memlučka vladavina je bila obilježena unutrašnjim previranjima zbog čega je bilo teško raditi na uljepšavanju Jeruzalema.par izuzetaka se može pronaći u području Harama.
Dok je Evropa utonula u mračni „Srednji vijek“ islam se s ponosom posvetio umjetničkim tradicijama,medicinskim vještinama(apotekarstvu) i klasičnoj geometrijskoj arhitekturi.Lijepi primjeri takvog doprinosa mogu se vidjeti u unutrašnjosti džamije Al Aqsa.
Izvor:Putovanje u Svetu zemlju

3775 Posjeta 1 Posjeta danas