Tepa, jedan od simbola Mostara, odlazi u istoriju

Tepa4

Danas je rušenjem otvorenog platoa sa tezgama, započela druga faza renoviranja Tepe, jedne od najstarijih pijaca u BiH, pa i šire, koja će se obavljati u fazama. Viješvjekovni simbol grada na Neretvi odlazi u istoriju.

Prva faza obuhvata uređenje zelene tržnice. Krov će biti urađen iz mnogo povezanih dijelova u različitim nivoima Biće postavljeni mobilni stolovie kako bi Tepa imala svrhu u poslijepodnevnim satima. To obuhvata organizovanje sajmova, predstava, ali i drugih turističkih sadržaja na kojima će biti dosta mjesta za trgovce koji će ovdje prodavati voće, povrće, cvijeće, sokove, ali i ostale domaće hercegovačke proizvode.

Vanjski prodajni prostor će, prema ovom idejnom projektu, imati tri međusobno povezana funkcionalna područja: natkriveni prodajni prostor sa prodajnim stolovima – tezgama, natkriveni prodajni prostor sa zatvorenim kioscima – dućanima i nenatkriveni komunikativni prostor sa drvoredom i klupama. Površina prostora koji je u obuhvatu idejnog projekta je 1500,17 kvadratnih metara.

Osim vlastitog učešća preduzeća „Tržnice-Pijace“ d.o.o. dio sredstava obezbijediće se kroz UN-ovu organizaciju IFAD, koja se bavi investiranjem u poljoprivrednu proizvodnju zemalja u razvoju, a ostala sredstava prikupljaće se „u hodu“. 

Vrijednost projekta kreće se između 750.000-900.000 KM.

A. M.
(Novasloboda.ba)

Tepa1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Tepa 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tepa 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

992 Posjeta 1 Posjeta danas