ZLU NE TREBALO – Kako postupiti kod ugriza zmije?

zmijeNa našim područjima živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice – poskok, riđovka i planinski žutokrug, dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno.

Ove tri otrovnice manje su otrovne od npr. afričkih ili azijskih zmija, kao što su kobra ili crna mamba pa im je ugriz rijetko kada smrtonosan. Poskok je nešto otrovniji od riđovke i planinskog žutokruga.

Znakovi ugriza:

Na mjestu ugriza vide se dvije ranice od zmijskih zuba. Ponekad postoji samo jedna ranica. Same ugrizne ranice ne mora značiti da je zmija i ubrizgala otrov. Čak u 22% dokazanih ugriza nema znakova otrovanja.

Znakovi otrovanja (ne moraju svi biti izraženi):

– Vrtoglavica

– Mučnina i povraćanje

– Bol i oteklina na mjestu ugriza

– Otok limfnih čvorova u preponi kod ugriza u nogu ili u pazuhu kod ugriza u ruku.

– Šok je najopasnija posljedica ugriza!

Postupak kod ugriza:

– Ugrižena osoba treba mirovati.

– Imobilizirajte nogu ili ruku na kojoj je ugrizna ranica. Time se usporava širenje otrova u organizmu.

– Potreban je brz prijevoz do bolnice.

Imobilizacija je postupak kojim se ozlijeđeni dio tijela stavlja u stanje mirovanja. U okviru prve pomoći provodi se privremena (transportna) imobilizacija. Njena svrha je spriječiti pogoršanje ozljede i smanjiti bol tijekom prijevoza do bolnice.

U stanje mirovanja stavlja se ugriženi dio ruke ili noge i dva susjedna zgloba. Noga se imobilizira u ispruženom položaju (ozljeđenik mora ležati), a ruka presavijena u laktu i priljubljena uz tijelo.

Najčešće pogreške koje nikako ne smijete činiti:

– NE podvezujte ugriženi ud.

– NE zarezujte ranicu

– NE isisavajte otrov

– NE stavljajte led na mjesto ugriza.

Prevencija zmijskog ugriza

Neke ugrize, poput onih kad osoba slučajno stane na zmiju, gotovo je nemoguće spriječiti. Međutim, postoje mjere predostrožnosti koje mogu znatno umanjiti mogućnost da vas zmija ugrize:

– Ostavite zmiju na miru. Mnogi ljudi bili su ugriženi pri pokušaju da zmiju ubiju ili joj se što više približe. Izbjegavajte visoku travu ako nemate prikladnu obuću (debele kožne čizme), te se krećite već postojećim stazama.

– Ruke i noge ne stavljajte na mjesta koja nisu pregledna (primjerice, zavlačiti ruku u grm ili iza nekog kamena).

– Ne podižite kamenje ili komade drva ako niste na dovoljnoj udaljenosti od potencijalnog napada zmije. Posebno budite oprezni i pripravni penjete li se po stijenama.

Izvor: e-kako.geek, lijekizprirode.com

2167 Posjeta 5 Posjeta danas