Protest u Ljubuškom: “Ovdje ne teče med i mlijeko, ali zato teče najskuplja voda”

voda

Građani Ljubuškog i članovi Udruge mladih Agape su prije nekoliko dana protestovali zbog odluke o poskupljenju vode koju je tamošnje općinsko vijeće izglasalo 27. marta 2014. godine.

Građani su protestom koji su organizovali na ulicama grada na ironičan način željeli poručiti kako su blizu toga da prigrle mehanizam skupljanja izvorske vode, tzv. čatrnju, gdje se izvorska voda ili kišnica kanalima s kuće (tzv. olucima) odvodi u cementnu kocku (rupu u zemlji) koja na vrhu obično ima poklopac, a iz koje se po potrebi voda vadi kantom ili namjenskim vodovodnim sistemom – hidroforom.

Građani navode kako u susjednim Grudama cijena vode iznosi 1,30 KM s PDV-om po m3, u Širokom Brijegu 1,17 KM s PDV-om, u Mostaru 1,27 KM s PDV-om, u Sarajevu do 30 m3 1,40 KM, dok je u Ljubuškom nova cijena 1,79 s PDV-om.

“Naime, jasno je da se bez vode ne može, stoga najlakši i najbrži način da se zakrpaju rupe nelegalnih štetočina vodovodnom ljubuškom sistemu jeste – poskupiti ionako najskuplju vodu u kantonu – onima koji redovno plaćaju!”, poručili su organizatori protesta i dodali kako ih je ova odluka zatekla usred priprema uskršnje humanitarne akcije za pomoć jednoj ljubuškoj porodici, zbog čega ih je obeshrabrila za bilo kakav humanitarni rad u ovoj općini.

“Uskoro će svaka kap kiše postati bitna, sudeći po najnovijim odlukama općinskog vijeća općine koja (ako bilo čim) obiluje vodom”, poručili su građani.

636 Posjeta 1 Posjeta danas