Posljednji čin uništenja se odvija upravo pred našim očima, tko sve žmiri?

plantazaNa posljednjim preostalim vinogradima bivše HEPOK Vinarije Ljubuški, upravo je u tijeku enocid, skupina neidentificiranih osoba s nekoliko vozila, bagerom i motornim pilama uništavaju preostalu lozu.

Bagerom se čupaju kolci i metalni stupci, koji će se, vjerojatno, odvesti u staro željezo a motornom pilom se reže loza.
Beskrupuloznost pohoda motornom pilom na lozu je teško opisati, budući da izaziva mučninu.

O ovome je obaviještena PU Ljubuški, čiji su djelatnici izašli na teren i napravili uviđaj ali nisu spriječili dalju devastaciju, tako da gorenavedene osobe i dalje neometano obavljaju svoj rušilački pohod.

Uskoro se očekuje i dolazak novinarske ekipe Federalne televizije, koja, već duže vrijeme, prati ovu tužnu priču o nekadašnjem ponosu Ljubuškog.

Radnici Vinarije Ljubuški su, još prošle godine, podnijeli krivičnu prijavu za devastaciju preostalih vinograda protiv, sada bivšeg koncesionara, međutim, ta prijava je rezultirala samo s par informativnih razgovora, tijekom kojih su, dojam je radnika, oni bili predmet zastrašivanja od strane službenih osoba.
Dokumentacija prilozena uz krivičnu prijavu radnika je bila više nego dovoljna da se stvari istjeraju na čistac,a odgovorne osobe procesuiraju. U to vrijeme se u Ljubuškom šaptalo kako je došlo i do fizičkog napada direktora Erovina na sadašnjeg ministra financija Tonija Kraljevića, tadašnjeg predsjednika OV Ljubuški.

Proteklog tjedna se, na dijelu zemljišta s kojeg su ranije iskrčene mlade loze, posađene nove kulture.
Kako to da bivši koncesionar i dalje uzurpira vinograde i ima mogućnosti nastaviti s uništenjem, to u Ljubuškom nitko ne želi odgovoriti.
Gojko Grbavac, (pomoćnik načelnika Općine Ljubuški za imovinsko pravne poslove) se na informaciju o devastaciji samo slatko nasmijao, kazavši kako je zemljište pod ingerencijom Ministarstva gospodarstva ZHŽ, što ne odgovara istini budući da je ministarstvo navedeno zemljište, prije 7 godina dalo na upravljanje Općini Ljubuški, koja je i dala koncesiju društvu Erovin, koju je kasnije sporazumom raskinula. Raskid ugovora s Erovinom je radio pravnik David Grbavac. Sporazum, kojim je Erovinu oprošten dug na ime koncesijske naknade, su potpisali Nevenko Barbarić i Ivan Vukšić.
Gojko Grbavac je kazao kako će u 10:30, na ovu temu, imati sastanak s načelnikom općine, no, koliko znamo, načelnik je na Kupresu.

Iz Ministarstva gospodarstva ZHŽ su potvrdili kako je predmetno zemljište u vlasništvu Općine Ljubuški.

Ljubuski.net

977 Posjeta 1 Posjeta danas