SADIK SADIKOVIĆ: NEKOLIKO OPĆENITIH SAVJETA

sadikOvi savjeti su dio knjige- Sadik Sadiković:NARODNO ZDRAVLJE,napisani zajedno sa predgovorom u Ljubuškom 01.maja 1928.godine.

Bolesti koje su navedene u ovoj knjizi svrstane su po abecedi.

Kod težih bolesti navedeni su i uzroci,tj.kako se te bolesti dobivaju;znaci po kojima se bolesti raspoznaju i način kako se one liječe.Lijekovi koji se savjetuju u knjizi pomažu,kad se bolesnik drži tačno uputa i kad ih uzima dulje vremena.Ovo ipak ne znači da liječnika treba smatrati nepotrebnim.Kod svih bolesti,dok još nije stigao liječnik i ustanovio bolest(dijagnozu),treba bolesniku najprije pružiti klizmu,da se iz crijeva što prije uklone otrovni plinovi i nečist,a zatim staviti obloge,koji ni u jednom slučaju ne mogu da škode.

Bolesnicima koji imaju vatru(groznicu) stavljaju se hladni oblozi,a topli onima kojima je hladno ili dršću od zime.Za obloge se uzima čista voda,ili se ova pomiješa sa sirćetom,odvar od trine  ili slame od zobi.Svaki oblog,bio hladan ili vruć,mora se previti suhim i toplim oblogom,da hladan zrak ne može doprijeti do tijela.

Samo ovakvim postupkom postizavaju se željeni uspjesi.Oblozi ublažavaju bol,otvaraju pore,pospješuju izlučivanje otrovnih sokova,rasterećuju rad srca i već u zametku lome oštricu bolesti.

Slabokrvnima,živčano rastrojenim i jako slabim ljudima,kao i djeci,ne smiju se stavljati oblozi sa sasvim hladnom vodom radi razdraženosti živaca.Za ovakve bolesnike voda mora da je temperisana,dok  ga postepeno ne priviknu na hladnu vodu.Ako se bolesnik osjeća neugodno usljed hladnih obloga ili ako ga počne da trese zima,tada se hladan oblog mora odmah skinuti i zamijeniti toplim.Hladni oblozi se mijenjaju svakih jedan i po sata,a vrući svako ½-3/4 sata.Pri mijenjanju vrućih obloga treba tijelo češće i brzo oprati vodom i sirćetom upola.I kod velike vatre nije dobro bolesniku stavljati obloge sa ledom,već samo sa dosta hladnom vodom i mijenjati ih svakih 5-10 minuta.

Bolesnik ne smije biti nikada odviše pokriven,a rublje se mora što češće mijenati i kod pranja dobro iskuhatiKad se bolesnik znoji,čim se dobro uznoji,treba ga brzo oprati i navući mu ugrijano čisto rublje.Isto se rublje ne smije osušiti i ponovo upotrebljavati,već ga treba oprati i dobro iskuhati.

Kada se kod čireva i rana,usljed uporabe lijekova,počne izlučivati gnoj i nečist u većoj mjeri,treba na cijeli organizam djelovati da što jače izlučuje,jer samo onda bolesnik može da se spasi ako se sva nečist izvuče kroz rane.Nakon toga rane brzo zacjeljuju.Zacjeljivanje rana prije vremena uništilo je mnoge ljude.

Pri upotrebi čajeva treba paziti da je bilje svježe,jer staro bilje je ishlapljelo i nema nikakve vrijednosti.Ako se sa čajem uzima med,treba ga sa čajem i prokuhati da bolje djeluje.Čaja treba uzimati pomalo,ne preveliku količinu odjednom,da ne preoptereti rad želuca.

Kod čajeva je navedeno da ih se po nekoliko vrsta uzima i zajedno kuha.Ako nije moguće dobiti u pravi čas više vrsta,dovoljno je da se uzme jedna,ali je svakako bolje miješati više vrsta,jer se polučuju bolji uspjesi.Stara je rečenica i u liječničkim krugovima vrlo uvažena:“Koliko imade ljudi,toliko imade i bolesti“.Dakle,jednome koristi ovaj čaj bolje,a drugome onaj dok miješani svakome koriste,jer u djelovanju jedna biljka drugu popunjuje.

Pošto nema svaka obitelj vagu da može bilje koje uzima za čaj vagati,tada neka se računa da jedna ravno napunjena kašika osušenog i isitnjenog bilja sadržava 2 grama,a mala kašika od čaja ravno napunjena 3 grama bilo kojeg sjemena ili kore.Za obloge i ispiranje uzima se 2-3 i do 4 puta više čaja od količine koju pijemo.

Za svaku bolest ima u ovoj knjizi više recepata.Bolesnik neka upotrebljava onaj koji mu najviše odgovara i koji može najlakše uzimati.Ako mu taj za neko vrijeme ne bi pomogao,tada neka pokuša liječenje drugim,na koji njegov organizam više reagira.

Izvor:Sadik Sadiković-Narodno zdravlje,Svjetlost,Sarajevo 2002.(XII izdanje)

1624 Posjeta 1 Posjeta danas