MUBAREK VEČERI

Munara Kadr

 

Pored muslimanskih praznika,postoje i mubarek večeri koje se na poseban i svečan način obilježavaju svake godine,a to su:Lejletur-regaib,Lejletul-miradž,Lejletul-berat,Lejletul-kadr i Lejletul-Bedr.

a)LEJLETUR-REGAIB pada uoči prvog petka u mjesecu redžeba islamske mjesečeve godine.To je noć u kojoj je hazreti Amina osjetila da je ponijela Muhammeda a.s.Ta noć je bila u julu 570.godine.

b)LEJLETUL- MIRADŽ pada na 27.večer mjeseca redžeba,odnosno 26.dan redžeba uvečer,12.godine po Muhammedovom a.s.,poslanstvu(621.godine),ili na godinu dana prije Hidžre.To je noć u kojoj se dogodio Muhammedov a.s.,Isra* i Miradž,u kojima je doživio najviše duhovno i fizičko uzdignuće i spokojstvo.Te noći on je od Allaha dž.š. dobio zaduženje za pet dnevnih namaza.

c)LEJLETUL-BERAT pada na 15.noć mjeseca šabana.To je noć u kojoj,po islamskom vjerovanju,Allah dž.š. odlučuje o ljudskim sudbinama.To je ujedno noć koja nas neposredno podsjeća na skori dolazak ramazana,mjeseca islamskog posta i drugih ibadeta.

d)LEJLETUL-KADR je 27.noć mjeseca ramazana i ujedno najodabranija noć u godini.Za nju Allah dž.š. u Kur*anu kaže da je bolja od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći(Kur*an,97:3).Te noći Allah dž.š.je počeo objavljivati Kur*an Muhammedu a.s.Zapravo,uzima se obično da je Lejletul-kadr 27.noć mjeseca ramazana.Međutim,sigurno se zna jedino da se ona nalazi u mjesecu ramazanu i da se,prema riječima Poslanikovim,nalazi u zadnjoj dekadi njegovoj.

e)LEJLETUL-BEDR Pored navedenih mubarek-večeri i Lejletul-Bedr se obilježava u nekim našim krajevima kao mubarek-večer.To je noć uoči 17.ramazana,dana na koji se dogodio prvi oružani sukob između muslimana Medine i mušrika Mekke,u kome su druge godine po Hidžri(mart 623.godine),malobrojni muslimani izvojevali prvu i veliku pobjedu.Lejletul-Bedr se,po običaju,obilježava iza taravih namaza,uz poseban program,u kome se obavezno uči(recituje)bedrijja.Zna se da je u Sarajevu godinama Lejletul-Bedr obilježavao Hadži Mujaga Merhemić,u svojoj kući,u krugu svojih prijatelja i poštovalaca,uz učenje bedrijje i čašćenje učesnika slanim i slatkim jemekom.U Sarajevu se godinama Lejletul-Bedr obilježavao i u Tabačkom mesdžidu.Lejletul-Bedr se i danas obilježava uz učenje bedrijje u tekiji na Nadmlinima u Sarajevu.

Dane uoči mubarek-večeri mnogi muslimani i muslimanke poste,jer se smatra da je u te dane posebno lijepo postiti.

Uoči mubarek-večeri iza ikindije-namaza,na munarama džamija se postavljaju muslimanske zastave,iza akšamskog ezana se pale kandilji na munarama,pred jacijski ezan,muezzini s munare uče prigodne salavate.

Navedenih mubarek večeri,između akšama i jacije,u kućama se uči Kur*an,predaju proučene hatme za duše umrlih i dr.U isto vrijeme se,obično u džamijama održavaju prigodna predavanja o njihovom značaju.Ponegdje se održavaju mevludi,tevhidi,zikr(u tekijama).Posebno uoči Lejletul-Miradža,ponegdje se održavaju i uče miradžijje i dr.

1784 Posjeta 1 Posjeta danas