NEČUJNI KRIK SKULPTURE „NERMINE,DOĐI“

nermine2

 

U sklopu obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici,u Velikom parku u Sarajevu postavljena je skulptura-instalacija „Nermine,dođi!“autora Mensuda Keče.

Njegov rad donosi sjećanje na jednu od najtežih ratnih scena u Srebrenici,u kojoj otac poziva svog sina u smrt.“Jedan od najpotresnijih prizora genocida nad nedužnim bošnjačkim stanovništvom jeste scena kada otac Ramo doziva svog sina Nermina da se preda,obećavajući mu da im srpski vojnici,tobože,neće „ništa“.

Ramu i njegovog sina Nermina tim za ekshumaciju pronašao je u masovnoj grobnici nedaleko od Srebrenice 2008.godine“objašnjava Kečo.

Njegove riječi objašnjavaju smisao nečujnog krika i jezivu tišinu koja odjekuje kroz proteklih dvadeset godina.Kečo ističe zadovoljstvo što je ovaj projekt,na kojem je dugo radio,napokon realizirao,naglasivši da je skulptura privremeno postavljena u Velikom parku.“dogovorio sam s Gradskom upravom da ćemo skulpturu prebaciti u muzej u Potočare,kao poklon Grada Sarajeva.

Nadam se da će ljudi shvatiti šta sam htio da kažem ovom skulpturom,a ovo je moj skromni doprinos 20.godišnjici genocida u Srebrenici“rekao je Kečo.(Stav)

S druge strane,povodom osvještenja Hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima 8.o8.2015.godine Nemanja Kusturica je izjavio:“da su Prebilovci trijumf ljepote nad klanjem i smrću.Srećna okolnost je što je srpski narod odabrao put da se od svih nevolja brani ljepotom,dobrim i uzvišenim i ovo je krunsko djelo te ideje“(Politika 09.08.2015).Možda u nekoj od Galaksija postoje Srbi koji se brane „ljepotom“,ali ovozemaljski Srbi(bez generalizacije) su jedini narod na Planeti Zemlji koji je optužen za genocid a primjera ima na hiljade:Srebrenica,Prijedor,Foča,Višegrad,Vukovar,Škabrnja,leševi Kosovara u hladnjačama i da dalje ne nabrajamo.U tome je Nemanja vidio „pobjedu ljepote“.Estetika bolesti!

S treće strane Sonja Biserko,osnivač i predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji izjavljuje:“Cijela srpska istorija je jedna velika laž“(Politika 02.08.2015).

Kemal Mahić

Nermine

878 Posjeta 1 Posjeta danas