POVELJA JAIME I. 1250.GODINE

Aragonija

 

Aragonski kralj Jaime I. godine 1250.izdaje povelju mudejarima-muslimanima koji pod kršćanskom upravom žive u dolini Uxoa-u kojoj se određuje da će „svi muslimani ubuduće živjeti pod svojom sunnom(zakonom),(…)poučavati djecu u duhu Kur*ana bez ikakvih prepreka,(…)kretati se slobodno po cijelom kraljevstvu,što im nitko ne smije priječiti“.

Dalje u svojoj povelji aragonski kralj određuje da se nijedan kršćanin ne smije naseliti na njihovu zemlju,ili useliti u njihovu kuću,“niti ih mi(kralj) niti itko drugi

 u ime kralja smije prisiliti da prihvate išta slično,(…)moraju plaćati kruni osminu utrška od svojih proizvoda i ne smije ih se prisiljavati na veće poreze,(…)od tih davanja izuzeti su povrće i voće na drveću“.

Ali sigurno najljepša rečenica u ovoj davnoj povelji,koja danas,u sumornu jesen europske mržnje,rasizma i neofašizma,djeluje kao proklamacija izgubljenog europskog humanizma:“Neka Mauri ostanu kao što su navikli da budu u doba Maura,prije nego što su napustili svoju zemlju.“

I to je,po kralju Jaimeu,početak i kraj svake priče o integraciji izbjeglica i o položaju inovjernika unutar dobrog kraljevstva i odgovorne društvene zajednice.

Dvjesto godina kasnije,što govori o stabilnosti i dugom trajanju srednjovjekovnog europejstva s onu stranu Pirineja,navarski je kralj proglasio muslimana Ali Serrana javnim bilježnikom,sa zadatkom da „sastavlja i zaključuje sve moguće ugovore između Maura i kršćana kao i između Židova i Maura,kako priliči bilježniku kojega je proglasila naša kraljevska vlast prema maurskoj sunni“.

Je li zamislivo danas da neki europski vladar,predsjednik,premijer ili vrhovni sudac,zakonodavac,parlamentarac o europskim muslimanima razmišlja uvažavajući njihovu perspektivu?

Cees Nooteboom(Den Haag 1933) je ovo poglavlje knjige „Skitnje do Santiaga“,u kojemu se divi aragonskom kralju Jaimeu I,pisao 1992.godine,u vrijeme kada su bosanskohercegovačke izbjeglice,uglavnom muslimani,preplavili Zapadnu Evropu.Autor se divi srednjovjekovnim iberijskim kraljevstvima i njihovim multikulturalnim vladarima,baš kao da je Sirijac ili Bosanac.

Izvor:Cees Nooteboom:“Skitnje do Santiaga“(komentar Miljenko Jergović)

1071 Posjeta 2 Posjeta danas